Het is vandaag zestig jaar geleden dat een val in een ravijn de carrière (en het leven) van de beloftevolle Franse wielrenner Roger Rivière heeft geruïneerd.

93 roger rivièreRivière was een uiterst talentvol renner, die eind jaren vijftig als de grootste concurrent van Jacques Anquetil werd gezien. Door een val raakte hij in 1960 verlamd en moest hij zijn loopbaan beëindigen. Hij was op dat moment pas ruim drie jaar professional, was toen al drie keer op rij wereldkampioen achtervolging geworden en had twee keer het werelduurrecord verbroken.
De Ronde van Frankrijk van 1960 vertrok zonder Jacques Anquetil, waardoor de 24-jarige Rivière (vierde in de Ronde van Frankrijk 1959) als de grootste favoriet werd beschouwd. Na het doorkruisen van de Pyreneeën droeg de Italiaan Gastone Nencini de gele leiderstrui. Na de dertiende etappe, met aankomst in Millau, leidde hij met 1’38” op Rivière, maar deze was de betere tijdrijder en daarmee de grootste kanshebber op de eindzege. De volgende dag reden de renners door het Centraal Massief om te eindigen in Avignon.
Nencini begon als eerste aan de afdaling van de Col de Perjuret. Rivière was de betere daler en wilde het gat met Nencini verkleinen. Hij nam te veel risico, botste tegen een blok langs de weg en viel tien meter diep in een ravijn. Een tapijt van takken redde zijn leven, maar hij kon alleen zijn hoofd nog bewegen. Hij werd per helikopter geëvacueerd naar het ziekenhuis in Montpellier, waar men een dubbele breuk aan de wervelkolom en een onherroepelijke verlamming voor 80% vaststelde. Het betekende een abrupt einde aan de carrière van één van Frankrijks meest veelbelovende profs.
Na zijn carrière verklaarde Rivière eerst dat er zich olie op zijn remmen had bevonden, later dat hij pijnstillers (palfium) had geslikt, waardoor zijn reactievermogen was verslechterd. Ook beweerde hij dat hij amfetamines en kamfer had geslikt tijdens zijn werelduurrecord van 1958.
Rivière opende een restaurant in Saint-Étienne: “De Vigorelli”, genoemd naar de gelijknamige wielerbaan in Milaan waar hij twee maal het werelduurrecord had verbroken. Daarna baatte hij een garage uit en uiteindelijk een vakantiekamp in de Rhônevallei. Hij overleed op veertigjarige leeftijd aan strottenhoofdkanker. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.