Mathieu Van der Poel (foto Vier) heeft uiteindelijk de Container Cup gewonnen op Vier. In de laatste reguliere aflevering klopte hij Greg Van Avermaet met dertig seconden. Tegenstander Wout Van Aert werd wel de beste in de wielerproef. Vanavond is er de laatste aflevering met commentator Wesley Sonck in een hoofdrol.

De meeste mensen grijpen, zeker in deze lockdown-periode naar Netflix, maar wijzelf hebben dat niet nodig, want we geraken amper rond met wat er op de reguliere televisie is te zien.

Naar die Franse detectiveseries (en evenmin de Scandinavische en de Britse) van mijn vrouw kijk ikzelf niet (zij kijkt daar ’s nachts naar, als ik al in dromenland verkeer – onze biologische klok loopt niet helemaal gelijk), maar ik kijk wel naar de oude BRT-series, al blijken die vaak toch wel zeer oubollig. “Kapitein Zeppos” b.v. daarvan was de reputatie toch wel sterker dan hoe het er werkelijk uit zag (om nog van “Schipper naast Mathilde” te zwijgen!). Ook “De heren van Zichem” heb ik destijds (ik was toen nog een jonge rebel) niet bekeken, maar nu wel. Idem dito voor “Het pleintje”. Ik vind het nog altijd even slecht, maar ja, het geeft me de kans nog eens naar Nora Tilley te kijken, ook al speelt ze hierin een dwaze rol. Het beste vind ik nog “De collega’s”, waarvan ik vooral de spitse dialogen op prijs kan stellen. Tot nu toe is Nora daar nog maar enkel in een bijrolletje in gekomen, haar échte rol als secretaresse, toen ik dus op haar verliefd ben geworden, moet eigenlijk nog komen. Ik vraag me af wat dat gaat doen met een mens (met mezelf dus).
En dan is er ook nog de Container Cup. Ik vind dit vanuit het standpunt van een wielerliefhebber zeer interessant. Herinner je je nog de reeks “Superstar” in de jaren zeventig? Ik herinner mij daarvan tenenkrommende optredens van o.a. Hennie Kuiper en Freddy Maertens. Kuiper die zijn zwemproef al stappend aflegde b.v.! Je mocht toen twee proeven laten vallen, maar dan nog moest hij de zwemproef er wel bij nemen en hij kon niet eens zwemmen! En het optrekken aan een bar: allebei een afgang tot en met (geen enkele keer, meen ik me te herinneren; akkoord, ikzelf kan dat ook niet, maar ik ga me dan ook niet belachelijk maken op televisie!). De gemotoriseerde sporten (autorenners en motorcrossers) kwamen daar toen verrassend als besten uit.

Maar wat een verschil met de wielrenners van nu! Niet alleen doen er veel aan mee (ongeveer de helft van de deelnemers heeft op een of andere manier iets met wielrennen te maken – ik bedoel daarmee dat ik veldrijders en wegrenners over een zelfde kam scheer), maar hun prestaties zijn in tegenstelling tot de renners uit de jaren zeventig zeer goed. Eerst stond Oliver Naesen op kop, daarna Greg Van Avermaet en uiteindelijk won Mathieu Van der Poel. Deze drie bezetten ook de eerste drie plaatsen in het eindklassement!

Ook opvallend: de beste in de fietsproef was tot op de laatste dag schaatser Bart Swings! Pas dan slaagde Wout Van Aert erin hem met tien seconden te kloppen. Derde is Van Avermaet en vierde Thomas De Gendt maar de vijfde is een roeier! Dus nog vóór Thibau Nys, Evenepoel, Naesen, Campenaerts, Lampaert of Toon Aerts, alhoewel die het allemaal ook goed hebben gedaan (vooral Aerts en Nys dan, Evenepoel was dan weer minder dan men als “wonderkind” van hem verwachtte).

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Mathieu Van der Poel wint de Container Cup

 1. Ronny,

  Ik heb er een paar keer naar gekeken (Container Cup) en inderdaad, de wielrenners doen het goed. Beter dan indertijd die andere programma’s waar ik, als wielerliefhebber, altijd het schaamrood kreeg omwille van de belabberde conditie van de wielrenners. Enkel hun beenspieren leken toen ontwikkeld.
  Wat zouden die mannen niet gepresteerd hebben indien ze getraind zouden zijn zoals nu.

  Wat betreft de resultaten van de niet-renners tijdens het wielrennen. Ik las dat sommigen zich spaarden tijdens de andere proeven. Anderzijds, steek het fietsen aan het begin van de proef, dan komen de renners er zeker beter uit. Maar nu na het lopen en het roeien zitten die meestal met verzuurde benen.

  Wat wel opvalt is dat het schieten een belangrijke doorslag heeft in het eindresultaat. Tweemaal raak of vijf missers (en met trillende armspieren en bonkend hart vrij veel voorkomend), levert toch een verschil op van een minuut als ik het juist heb.
  Swings goed in de fietsproef is niet onlogisch. De klassieke zomertraining voor schaatsers is toch fietsen (en reed hij niet een tijdje bij de Elite zc?). De roeier zal ook wel goede beenspieren hebben.
  Anderzijds, als ik mij opnieuw niet vergis, deed Jolien D’hoore het niet fantastisch? Topatlete en zoals gewoonlijk bij de dames, ondergewaardeerd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.