The Sound of Music is een op de gelijknamige musical van Rodgers en Hammerstein gebaseerde musicalfilm uit 1965 van Robert Wise, met Julie Andrews in de hoofdrol. Het is een gedramatiseerd verhaal over de familie Von Trapp die in de oorlog Oostenrijk wil ontvluchten. In 2001 werd de film vanwege zijn “cultureel, esthetisch en historisch belang” door de Amerikaanse Library of Congress opgenomen in de National Film Registry.

De film geeft dus de geschiedenis van de familie Von Trapp weer, maar is daarin niet geheel juist. Uiteraard is het een geromantiseerde versie. Maria en Georg waren al 10 jaar voor de Anschluss getrouwd. Von Trapp overwoog zelfs even om zich bij de Kriegsmarine aan te sluiten, maar besloot uiteindelijk om te emigreren.

Hoewel de familie Von Trapp in de film lopend via de Alpen de grens oversteekt, liepen zij in werkelijkheid naar het plaatselijke spoorwegstation en namen zij de eerste trein naar Italië. Vanuit Italië vlogen zij naar Londen met als uiteindelijke reisdoel de Verenigde Staten. Salzburg ligt op enkele kilometers afstand van de Oostenrijks-Duitse grens, maar de afstand tot de grens met Zwitserland of Italië is te groot om lopend over te steken. Als het gezin via de bergen was ontsnapt, zou het in Duitsland zijn uitgekomen, in de buurt van KehlsteinhausHitlers bergverblijfplaats in Berchtesgaden.

De zangstemmen van enkele hoofdrolspelers werden overgenomen door anderen. Zo werd de stem van Peggy Wood, genomineerd voor een Oscar in de categorie beste vrouwelijke bijrol voor haar rol als Moeder Overste, gezongen door Margery McKay, nadat bleek dat Wood de hoge noten in het nummer Climb Ev’ry Mountain niet haalde. Marie Green zong voor Anna Lee, die de rol van Zuster Margaretta vertolkte.

Oorspronkelijk zou Christopher Plummer zelf zingen en oefende hij hier tijdens en na de opnames voor. Toch vonden regisseur Robert Wise en zijn team dat Plummers stem, hoewel deze goed was, werd overschaduwd door de geweldige zangstem van Julie Andrews. Plummer was het hiermee eens, waarna Bill Lee zijn zangstem overnam. Regisseur Robert Wise dacht oveigens eerst aan Yul Brynner voor de rol van kapitein Von Trapp. Ook Sean Connery en Richard Burton werden overwogen. Voor Max Detweiler stond Wim Sonneveld op de shortlist van kandidaten.

Er gingen geruchten dat sommige of alle zangstemmen van de kinderen door anderen zouden zijn ingesproken. Wise gaf aan dat geen enkele stem was overgenomen, hoewel soms extra kinderstemmen werden toegevoegd om een sterker effect te creëren; deze groep extra zangers bestond uit Randy Perkins, Diane Burt, Sue McBain en Darlene Farnon, de zus van Charmian Carr (Liesl). Farnon zong de hoge noot voor Duane Chase, die Kurt speelde, in het nummer So Long, Farewell, omdat hij die ondanks veel oefenen niet bleek te halen.

  • De film was in bijna elk land waar ze uitgebracht werd een succes behalve in Oostenrijk en Duitsland, waar de Duits gesproken films Die Trapp-Familie uit 1956 en Die Trapp-Familie in Amerika uit 1958 veel populairder zijn.
  • Op 18 februari 2014 overleed Maria von Trapp op 99-jarige leeftijd, laatste overgeblevene van de zeven Von Trapp-kinderen uit het huwelijk van Georg von Trapp en Agatha Whitehead. Zij was, vanwege herstellende ziekte thuis, ook de reden geweest dat haar vader – toen al weduwnaar – een novice uit het klooster op zijn kinderen liet passen…. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.