Zondag in de vooravond is in Machelen de Gentse bluesmuzikant Little Jimmy plots overleden op 75-jarige leeftijd (foto VRT).

Little Jimmy (echte naam Marc Claeys) was de zoon van een bakker uit Ledeberg en begon al op zeer jonge leeftijd muziek te spelen. Hij debuteerde in 1959 op de sinksenfoor in Gentbrugge.

Begin de jaren ’60 richtte hij de groep Little Jimmy and the Robots op. Tijdens een optreden in 1963 in Blankenberge speelden de Robots samen met de indo-rockband The Sharks, wat even later resulteerde in een fusie van beide groepen. Buiten drie Indonesiërs en een Surinamer speelde op keyboards ook Waaslander Eddy Rooms (later bij The Dinkies, The Romantics en Mama Jody).

Met The Sharks als vaste begeleidingsband speelde Little Jimmy in het voorprogramma van vele internationaal bekende groepen waaronder The Kinks, The Who, The Small Faces, The Spencer David Group en Led Zeppelin, maar ook in dat van The Rolling Stones op 27 maart 1966  in Schaarbeek. Legendarisch zijn Little Jimmy’s woorden na het concert: “Ik zweer u, wij waren beter”.

Claeys inspireerde ook heel wat andere artiesten, zoals die andere bluesmuzikant Roland. Die zag in ’65 Little Jimmy spelen in een zaal aan de Gentse Kuiperskaai en was zwaar onder de indruk was. Twee jaar later begon Roland zelf muziek te maken.

In 1967 was er de split van Little Jimmy & The Sharks. Vlak erna begon Little Jimmy een soulformatie met de naam The Jimmy Clay Style, maar deze band was geen lang leven beschoren. In 1971 werd de groep Little Jimmy & The Rock ’n Roll Highschool uit de grond gestampt, maar ook dit verhaal kende een snel einde. Hij trad ook een tijdlang op onder de naam Don Croissant (verwijzend naar zijn afkomst als bakkerszoon.

In de jaren ’80 reisde hij samen met muzikant Chris Whitley, de vader van Trixie Whitley, naar New York om daar een muzikale carrière uit te bouwen. Half de jaren ’80 keerden beiden echter terug naar België. Claeys opende een restaurant in Brussel, maar de muziek liet hem niet helemaal los.

Eind ’96 daagde hij plotseling weer op in het Gentse Nieuwpoorttheater voor de productie “Flippers” van Sam Louwynck. Deze danser bij de hedendaagse dansgroep Les Ballets C de la B werkte daarnaast ook nog samen met de Portugese acrobate en danseres Ana Rita Barata, zodat we toch wel van een heel eigenzinnig werkstuk konden spreken. Ze kaderde binnen de reeks “Werktitel”, waarmee Arne Sierens op een korte tijd (amper drie weken) artiesten uit verschillende disciplines met elkaar wilde confronteren. Hij dacht dat het wel zou klikken tussen Sam en Jimmy en toen dit inderdaad zo was, haalde Sam er nog Ana Rita bij. De titel laat reeds vermoeden dat water een belangrijk element is in het stuk en dat blijkt ook zo te zijn, want Sam heeft een passie als “nachtzwemmer”. In het popjargon is “flippen” echter “doorslaan” en ook daar verwijst de titel naar. Little Jimmy vertolkt dan ook een havenmuzikant en de vrouw staat natuurlijk symbool voor De Vrouw. Het is zij die “doorslaat”, als de man verliefd wordt op een kabeljauw. Hoe zou je zelf zijn!

In het voorjaar van 2019 bracht Little Jimmy op het Gentse label Sing My Title van bluesmuzikant Tiny Legs Tim (Tim De Graeve) met Blues Rebel nog een nieuwe plaat uit. De andere albums die hij heeft uitgebracht zijn Coolest Kid in the WorldNo More Toys en Rock This House. Op één hiervan (vermoedelijk laatstgenoemde) speelt Mich Verbelen mee als bassist.

Een gedachte over “Little Jimmy (1944-2020)

 1. Ronny,

  Zoals gewoonlijk heel wat info maar wat moet/mag je geloven van Little Jimmy?

  Ik keek ook even in Wikipedia.

  Dat hij het voorprogramma speelde in 66 van de Stones zal wel kloppen, maar dat Richards in 1973 in Antwerpen tegen hem zei: stap in we gaan naar Munchen…… Sorry ze waren in Munchen 10 dagen eerder. Na Antwerpen volgde nog de volgende dag Brussel, en slotconcert in Berlijn.

  Ik heb ook mijn bedenkingen bij het voorpogramma van Led Zeppelin in Parijs. Zou kunnen, maar lijkt vrij onwaarschijnlijk.

  Bon, ik zag hem een keer op de Fonnefeesten een jaar of 10/15 geleden. Hij kon gitaarspelen.

  Met vriendelijke groeten,

  Eddy

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.