Het is vandaag ook al dertig jaar geleden dat de Zwitserse wielrenner Peter Tiefenthaler is gestorven. Alhoewel hij op vrij jonge leeftijd is heengegaan, heb ik nergens kunnen terugvinden waaraan hij precies is gestorven.

Alhoewel Tiefenthaler ook een paar mooie uitslagen op de weg heeft behaald (een rit in de Ronde van Zwitserland 1958 en tweede en derde in de Zürich Metzgete, zij het dan bij de amateurs), was hij op de eerste plaats toch een baanrenner. Het merkwaardige daarbij is dat hij heeft uitgeblonken in zowat alle disciplines.
Zo werd hij in 1952 met Edi Vontobel, Georges Frei en René Strehler van het Radfahrer-Verein Zürich nationaal kampioen in de ploegenachtervolging. Maar in 1953 en 1954 werd hij dan weer Zwitsers kampioen in de sprint, iets wat hij in 1956 nog eens overdeed bij de profs.
Op het einde van zijn loopbaan werd hij in 1963 en 1964 dan weer Zwitsers kampioen achter zware motoren, terwijl hij in dat laatste jaar met de Luxemburger Gillen ook derde werd in het Europese kampioenschap koppelkoers.
Tiefenthaler reed bijna de hele tijd in Zwitserse loondienst, waarbij hij zowat voor alle mogelijke Zwitserse merken heeft gereden, maar merkwaardig genoeg heeft hij ook twee jaar voor de Nederlandse ploeg Lokomotief gereden. Dat was bij zijn omschakeling naar het halve fond rijden. Mogelijk had het er iets mee te maken dat de Nederlanders op dat vlak een goede reputatie hadden met Noppie Koch, Arie Van Houwelingen en Martin Wierstra?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.