Sixty years ago Father Christmas has been kind to Richard Starkey from Liverpool. Under the christmas tree he finds a drum kit, saving him from unemployment and poverty and catapulting him to wealth and world fame…

Over de capaciteiten van Ringo Starr (zoals Richard Starkey gekend zou worden) als drummer lopen de meningen erg uiteen. Het is natuurlijk een feit dat The Beatles zelf Pete Best aan de deur hebben gezet om hem door Ringo te vervangen nadat ze hem aan het werk hadden gehoord en gezien bij Rory Storm and the Hurricanes, maar wellicht had dit meer met “beter in de groep liggen” te maken dan met echte “drumredenen”.
Dat producer George Martin altijd problemen heeft gehad met het aandeel van Ringo bleek al van bij de aanvang toen hij voor “Love me do” voor Andy White opteerde. Hij zou later ook verklaren dat Paul McCartney eigenlijk een betere drummer was dan Ringo. Zelfs John Lennon zou ooit op de vraag van een journalist of Ringo Starr nu de beste drummer van de wereld was, antwoorden: “De beste drummer van de wereld? Hij is niet eens de beste drummer van The Beatles!” (*)
Het is eveneens een feit dat in de periode na The Beatles Ringo Starr uiteraard vaak werd gevraagd om deel te nemen aan allerlei projecten (Concert for Bangla Desh e.d.), maar dat hij dan altijd (en wel degelijk: altijd) een andere drummer naast zich kreeg (meestal Jim Keltner).
Anderzijds is iemand als Peter Cnop er wel van overtuigd dat zijn sobere drumstijl kenmerkend was voor de Fab Four en dat die wel degelijk heeft bijgedragen tot het succes.

paul-visit-68

(*) Een zeldzame foto van Paul McCartney als drummer: op vrijdag op 25 october 1968 Paul McCartney made an unannounced afternoon visit to the Cavern Club with his new girlfriend Linda Eastman. Alf Geoghegan rushed out to buy a camera and Linda took several photographs of the visit. The band Curiosity Shop were rehearsing and Paul decided to join them by helping out on the drums.

2 gedachtes over “Sixty years ago: Richard Starkey gets a drum kit

    1. Ik heb mij die bedenking ook gemaakt: hij moet dan wel erg snel bij Rory Storm terecht zijn gekomen, maar volgens mijn bronnen zou het toch wel degelijk zijn eerste instrument geweest zijn… Misschien speelde hij tot dan toe op geleend materiaal? (Ringo was wellicht de armste van de Beatles, die op John na allemààl wel “onder de armoedegrens” leefden.)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.