Het is vandaag precies negentig jaar geleden dat Hector Van Rossem (foto Frans Nauwelaerts via de Wielersite) de eerste beroepsrennerskoers in Temse heeft gewonnen.

Hector Van Rossem (1907-1954) was zelf van Temse, maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat hij de overwinning ten geschenke kreeg. Hij won dat jaar immers ook een rit in de Ronde van België en de semiklassieker Brussel-Parijs. Hij reed dat jaar voor Alcyon, net als het daaropvolgende jaar waarin hij weliswaar geen overwinning boekte, maar toch opnieuw derde werd in de Ronde van België en tweede in alweer een andere semiklassieker Lyon-Genève-Lyon.

Een jaar later stapte hij over naar de Vlaamse ploeg Libertas. Hij won de kermiskoers in Rupelmonde en werd tweede in de Omloop der Vlaamse Gewesten, die toen nog als rittenkoers werd betwist.

Vanaf 1932 had hij het statuut van “individueel”. Toen won hij de Omloop van België en een jaar later won hij opnieuw in Temse. In 1934 was zijn beste prestatie een derde plaats in Sint-Mariaburg. Dat vond hij blijkbaar zelf onvoldoende, zodat hij de fiets aan de haak hing.

Zijn supporterslokaal in de Schoolstraat (waar op dit moment Fietsen Bruno is gevestigd) liet hij over aan de nieuwe vedette uit Temse: Jules Deschepper.

Een gedachte over “Negentig jaar geleden: Hector Van Rossem wint de eerste beroepsrennerskoers in Temse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.