Nieuwe expo ‘Drie eeuwen grafische industrie’ in het Gentse Industriemuseum dompelt je onder in de drukkerijen van weleer, van 1750 tot vandaag.

Het Gentse Industriemuseum staat opnieuw een stapje verder in zijn totaalmetamorfose. In het weekend van 4 en 5 mei 2019 opent het museum de permanente tentoonstelling ‘Drie eeuwen grafische industrie’, die je meeneemt naar de drukkerijen van weleer.
Na het typische zaagtanddak dat werd vernieuwd in 2016, de naamsverandering van MIAT naar Industriemuseum in 2018 en de opening van een nieuwe hoofdtentoonstelling in datzelfde jaar, gaat het Gentse Industriemuseum opnieuw een stapje verder. De vierde verdieping van het museum, waar tot voor kort slechts een klein gedeelte gewijd werd aan het drukatelier, komt voortaan volledig in het teken te staan van de grafische industrie.
De nieuwe tentoonstelling ‘Drie eeuwen grafische industrie’ dompelt je onder in de drukkerijen van weleer, van 1750 tot vandaag. Fascinerende foto’s, knap drukwerk, sierlijke letters en imposante drukpersen laten je proeven van de grafische (r)evoluties van de voorbije eeuwen. Je kan er niet enkel kijken, maar ook doen. Doorheen de tentoonstelling maak je je eigen minizine. Gaandeweg geraak je zo wegwijs in letterontwerp, kleurenmenging en druktechnieken.
Geregeld zal je ook gepassioneerde vakmensen en vrijwilligers op een van de maakplekken van de nieuwe drukkerijafdeling vinden. Ze demonstreren er diverse druktechnieken en –machines. Die vrijwilligersgroep is al jarenlang een enorme troef voor het Industriemuseum. Ze onderhouden niet enkel de oude drukpersen, maar vakmensen geven er ook kennis door aan jonge grafici, waardoor het immateriële erfgoed niet verloren gaat.
De expo wordt geopend tijdens het weekend van 4 en 5 mei 2019, tijdens een heus Drukfestival. Er zijn tal van drukworkshops, randanimatie en natuurlijk ook rondleidingen doorheen de vernieuwde afdeling. De toegang is gratis.

Sami Souguir, schepen van Cultuur

P.S. Ikzelf heb deze tekst uit het Gentse stadsmagazine vooral overgenomen omwille van bovenstaande foto. Ik had het al gezien in een filmpje op AVS: op deze tentoonstelling krijg je nog eens letterzetters in lood aan het werk zoals ik dat nog heb meegemaakt in mijn beginjaren op De Rode Vaan (eind jaren zeventig). Kan je je dat voorstellen dat De Rode Vaan toen nog min of meer op bovenstaande manier werd gedrukt???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.