Zullen we het eens over gezonde voeding hebben? Immers, we moeten niet alleen denken aan dierenleed maar ook in dit geval aan het belang van het milieu, meer bepaald de opwarming van de aarde. Immers: het kweken van dieren kost zoveel plantaardig voedsel dat het in verhouding heel weinig vlees opbrengt; het is geen win-win situatie. We moeten niet allemaal volledige vegetariërs worden maar afwisselen kan geen kwaad. Daarom hier enkele suggesties…

Quinoa
Dit kun je vergelijken met rijst of couscous en bevat veel essentiële voedingstoffen. Is gemakkelijk verteerbaar, bevat veel vezels en mineralen. Bovendien groeit quinoa gemakkelijk in alle temperaturen, heeft weinig water of meststof nodig, en wordt nu ook in België geteeld. Het smaakt naar noten, je kookt het best in groentebouillon of licht gezouten water.
Tofu
Tofu of tahoe wordt reeds meer dan 2000 jaren gegeten in Azië. Hier wordt het steeds populairder bij vegetariërs. Het wordt gewonnen uit sojabonen (denk ook aan de sojamelk) en bevat veel vitaminen B, calcium, proteïnen. Tofu is neutraal van smaak, je moet er zelf een smaak aan toevoegen die het wel gemakkelijk opneemt. Het is verkrijgbaar in blokjes (hard en zacht) en kan gebakken worden in olie of je kan het grillen.
Zeewier
Dit noemt men wel eens ‘spinazie van de zee’! Zeewier zit vol eiwitten, ijzer, omega 3, jodium, calcium… Uiteraard groeit het in water en palmt het geen landbouwgrond in, een pluspunt. Gedroogd en verkruimeld kan het als zout gebruikt worden maar als groente is het lekker bij vis. En… voor wie geen vis eet suggereert het de smaak van vis.
Noten
Een aperitiefhapje? Vergeet het! Noten zijn veel meer dan dat. Ze passen bij het hoofdgerecht. Ze zijn rijk aan eiwitten, ijzer en vezels. Maar hier: overdaad schaadt; want ze bevatten onverzadigde vetten die weliswaar gezond zijn maar toch, dus een handvol daags volstaat. Walnoten, pompoenpitten (geroosterd)… kies voor lokale noten en liefst niet voor bvb. pecannoten die moeten overgevlogen worden. In een stoofpotje, salade, bij de havermout, een goede aanvulling.
Peulvruchten
Bonen allerhande, ze zijn populair geworden. Kidneybonen in chili con (of liever natuurlijk: sin) carne, linzencurry… Eiwitten, vezels, mineralen; weinig vetten. Ze zijn lang houdbaar en er is relatief weinig water en bemesting nodig. Spijtig genoeg moeten we hen veelal buiten Europa halen, een ecologisch minpunt. Qua smaak: nogal neutraal, dus moeten ze het hebben van de aangepaste kruiden.
Falafel en Humus
Deze worden allebei gemaakt op basis van kikkererwten en zijn als nevenproduct (afgeleide dus) zeer in trek.
Om falafel te bekomen voegt men aan de kikkererwten raapolie toe, (tarwe)bloem, vaak spinazie, kruiden, knoflook, peper en zout. Het is rijk aan eiwitten, vitamine B 12, ijzer en vezels.
Humus bestaat uit ongeveer dezelfde ingrediënten. Hier wordt vaak sesampasta bijgevoegd, olijfolie en citroensap. Zo is humus rijk aan calcium, vitamine B 11, ijzer en vezels.
Beide zijn zeer geschikt om te verwerken in allerlei gerechten. Denken we aan vegetarisch gehakt dat bruikbaar is in talloze menu’s!
Insecten
Je hebt eerst en vooral – en reeds hier en daar verkrijgbaar in restaurant en supermarkt – de insectenburger. Die wordt vervaardigd op basis van de meelworm of van de buffaloworm, met toevoeging van planten. Ook krekels worden gemalen tot meel en zo verwerkt in koekjes bijvoorbeeld. Maar wormen, sprinkhanen, krekels laten zich ook anders eten: gebakken. Krekels smaken naar noten! Ook wormen en andere insecten komen in aanmerking. Een aperitiefhapje, nu nog alternatief maar over enkele jaren misschien ingeburgerd? Ze worden trouwens reeds verwerkt en verkocht als snoepgoed. Ze zijn rijk aan vezels, ijzer, vitaminen, calcium en magnesium. En zitten vol eiwitten, 25 keer meer dan rundsvlees. Dat het milieuvriendelijk is hoeft niet gezegd… Er worden reeds, ook hier, insecten gekweekt voor de consumptie. De opmars is bezig. Wie meer wil weten moet eens snuffelen online op entowarehouse, dan zie je wat er allemaal te vinden is!
Zo, hopelijk hebben jullie hiermee een beetje inspiratie opgedaan. En natuurlijk: vergeet de groenten niet, een slaatje, of bij het hoofdgerecht of eventueel een groenteburger. Smakelijk!

Opa Marc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.