Vandaag wordt de Amerikaanse zanger P.J.Proby tachtig jaar.

In zijn geboorteland, de Verenigde Staten, slaagde James Marcus Smith (zoals hij echt heet) er niet in om een eigen carrière op te bouwen. In 1957 had hij reeds twee singles uitgebracht met The Mellow Kings en een eerste solo-single als Jett Powers, maar ze flopten allemaal, daarom werd demo’s opnemen voor Elvis Presley zijn voornaamste taak. Als hij daar genoeg van heeft steekt hij de plas over naar het land waar het allemaal gebeurt op dat moment: Engeland. Daar brengt hij in 1964 een schitterende versie van het West Side Story-nummer “Somewhere” en de rockers “Hold me” en “Together”. Dat jaar halen ook Billy Fury en zowaar Richard Anthony de Engelse hitparade met resp. “I will” en “If I loved you”, twee nummers die Proby ook op zijn elpee zet. Als Proby een jaar later het succes van “Somewhere” niet kan evenaren met “I apologize”, “Zing went the strings of my heart”, “Answer me”, “Let the water run down” en “That means a lot” (nochtans van Paul McCartney) brengt hij (nog steeds in datzelfde jaar!) “Maria” uit, opnieuw uit West Side Story. Later zullen nog volgen: “I can’t make it alone” (1965), “Niki hoeky”, “I’m coming home” en “Today I killed a man”. Proby onderscheidt zich vooral van andere rock- en popzangers doordat hij in zijn stem die “snik” heeft die operazangers als Franco Corelli zo beroemd maakte.
Ene Ron Tenn (an Englishman in Belgium, zoals hij zichzelf noemt) reageerde hier op 5 augustus 2015 met: “I am a good friend of P.J.Proby & often go to England to visit him at his home and/or watch him perform. His manageress lives near Amsterdam & her name is Manja Dolan of DutchBrand (great web-site). She cannot find him any work in Holland or Belgium which I find such a pity. I saw Will Tura on Belgium TV last Sunday doing his 75th birthday show in his hometown of Veurne. He was brilliant… But P.J. is even better.”
Het is jammer dat Bert Bossink ondertussen overleden is, want ook hij ging geregeld op bezoek bij P.J. Samen hadden ze misschien nog enkele optredens kunnen regelen?

Een gedachte over “P.J.Proby wordt tachtig…

 1. Mooi stuk, maar….. er is meer
  Op de eerste platen van Proby hoor je sessiemuzikanten Page en Big Jim Sullivan.
  Later, veel later, wanneer Led Zeppelin al bestaat, maken zij toch een plaat met Proby. Het was een sessie die door John Paul Jones was geboekt, en waar hij zijn vrienden dan maar mee naar toe nam.
  De plaat werd de laatste jaren heruitgegeven op CD. Geproduced door Steve Rowland. Three week hero.
  Voor Zep liefhebbers is vooral het nummer “Medley: It’s So Hard to Be a Nigger/Jim’s Blues/George Wallace is Rollin’ in This Mornin'” (Mable Hillery/Traditional) – 7:38″ van belang.
  Een tweede al even sterk nummer belandde op een b-kant van een single: https://www.youtube.com/watch?v=O0HgDMANIOk
  Proby in een interview http://findingzoso.blogspot.com/2012/09/pj-proby-interview-part-two.html

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.