André De Bruyn maakte mij er gisteren terecht attent op dat het al een jaar geleden was dat de Amerikaanse zanger en gitarist Tom Petty was overleden en of hij soms geen bijdrage waard was. Dat was hij zeker, maar zelf ken ik de man te weinig om er een artikel aan te wijden. Daarom vroeg ik aan Eddy De Saedeleer of hij soms enkele bedenkingen kwijt wilde…

Ik ook heb met Petty altijd een wat afstandelijke relatie gehad, maar….
Heel in het begin ben ik echt gevallen voor Listen to her heart en een van zijn eerste lp’s. Ik heb het gevoel dat hij nadien bij mij wat naar de achtergrond verdween, tot de Travelling Wilburys.
Maar zelfs dan…
Nu een paar jaar geleden, ik denk amper twee of drie jaar, zat ik op een avond in een Engelse B&B, met weinig om handen, en dus bleef TV kijken over. Op god weet welke zender zonden ze een soortement carrière-overzicht uit over Petty, die al bij al een uur of drie duurde. Ik ben toen van de ene verbazing in de andere gevallen, over de omvang van zijn repertoire, en verschillende platen die meer dan de moeite zijn en waarop telkens nummers stonden die mij bekend waren. Het was een echte herontdekking.
Een tijd geleden (voor zijn dood) kocht ik bij MediaMarkt een anthology van hem die ik super vind.
Bijkomend. Ik heb via de molenwereld, een goede Amerikaanse vriendin, die ik vaak live tegenkom op symposia en zo. Die zat in de jaren zestig bij Petty op school, en zij hadden regelmatig reünies met die oude schoolmakkers waaronder hij.
Ik krijg nu geregeld via messenger van haar links doorgestuurd, wanneer er weer iets over Petty is. Zo stuurde ze mij o.a. een foto van een prachtig schilderij van hem. En enkele dagen geleden een link naar een nieuwe cd van hem, waardoor mijn aandacht voor Petty up to date blijft.
Eerlijk gezegd, heb ik hem naar mijn gevoel onderschat. Ik denk dat hij een stukje tekst waard is.
Toen ik recent Listen to her heart weer hoorde, overkwam mij toch hetzelfde gevoel als goed veertig jaar geleden. Een beetje een Buddy Holly-gevoel.

Eddy De Saedeleer

P.S. Uit de gazet van zijn hometown…. https://www.gainesville.com/news/20180929/tom-petty-gets-his-due-in-gainesville

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.