Jan Wijnants (Veerle, 8 september 1958) is een voormalig wielrenner uit Veerle (foto Guido De Munter).

Hij is de jongere broer van Ludwig Wijnants en heeft bijna de hele tijd met zijn broer in dezelfde ploeg gereden. In 1977 werd hij tweede in de Ronde van Vlaanderen voor junioren achter Patrick Vermeulen. Een jaar later was hij tiende in de amateurronde van Chili. In 1980 nam hij deel aan de wegrace op de Olympische Spelen van Moscou. In 1981 startte hij als neoprof in zijn eerste Tour de France. Hij haalde bijna het einde (opgave in de zeventiende rit). Een jaar later slaagde hij er wel al in de Tour uit te rijden (68ste). In 1984 won hij voor een tweede keer in Ottignies, maar hij werd ook tweede in de Grote Prijs Jef Scherens (na Ronny Van Holen) en negende in de Jaarmarktcross van Niel.
Het jaar daarop werd hij 52ste in de Tour. Zijn beste prestatie, al zou hij nadien nog driemaal de Tour uitrijden. In 1990 werd hij nog tweede in de cyclocross van Loenhout, maar ik heb de indruk dat dit een wedstrijd was, gereserveerd voor wegwielrenners, want winnaar werd Johan Museeuw.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.