Vandaag is het al veertig jaar geleden dat Gerrie Knetemann wereldkampioen werd bij de beroepsrenners door Francesco Moser in een millimeterspurt te verslaan.

Ik heb destijds nog een bijdrage over de wereldkampioenschappen geschreven voor De Rode Vaan, maar wat me van het W.K. op de weg voor profs vooral is bijgebleven, is dat ik euforisch was over de overwinning van Gerrie Knetemann. Terwijl de televisieuitzending nog bezig is, bel ik naar José De Cauwer en ik roep aan de telefoon enthousiast: “Tof, hé?” of zoiets. Waarop José kurkdroog: “Waarom?” Ikzelf op slag ontnuchterd natuurlijk: “Ah, omdat iemand van jouw ploeg heeft gewonnen, tiens.” Waarop ik vernam dat José, samen met Hennie Kuiper uiteraard, ondertussen al had getekend voor Peugeot. Raleigh in ’t algemeen en Gerrie Knetemann in ’t bijzonder kon hem gestolen worden.
09 Gerrie KnetemanEigenlijk gaat mijn artikel over de wereldkampioenschappen in het algemeen en niet zozeer over dat gewonnen door Gerrie Knetemann. Daarom schrijf ik niets over de geruchten dat Knetemann beloofd had dat Moser mocht winnen, maar van gedacht veranderde. Als dat waar is, was Moser twee keer de sigaar. Eerder hadden de Belgen (vooral Van Springel en Godefroot zoals uit mijn artikel blijkt) als gek op het leidende trio Knetemann, Saronni en Hinault gejaagd, hoewel kopman Freddy Maertens al afgestapt was. Ze zouden dat gedaan hebben in opdracht van Moser, die niet wilde dat Saronni won. En, om heel eerlijk te zijn, als ik wel meer plaats ter beschikking had gehad en ik dus wat meer over het prof-WK had kunnen uitweiden, dan zou dit er allemaal ook niet ingestaan hebben, want in die tijd zelf had ik daar geen weet van. Misschien dat reporters die ter plaatse waren dit wél al wisten, maar dan hebben ze het destijds toch niet in de krant gezet, wel vele jaren later, toen het geen kwaad meer kon…

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: Gerrie Knetemann wereldkampioen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.