Vandaag is het veertig jaar geleden dat ik in opdracht van het regionale weekblad De Voorpost verslag moest uitbrengen van een “intieme charme lingerie show” in de Stad Nantes op de markt van Sint-Niklaas. Om er zeker van te zijn dat mijn verslag een waarachtige neerslag vormde van wat er allemaal was gebeurd, vergezelde hoofdredacteur Wouter Vloebergh mij tijdens deze harde opdracht. En ook een nerveuze fotograaf die uiteindelijk niet zoveel foto’s opleverde, zodat ik voor bovenstaande foto op het internet ben moeten gaan zoeken.

Ten voordele van F.C.Hertenaas kwam toen voor het eerst de Romantica-modeshow naar Sint-Niklaas, meer bepaald in de Stad Nantes op zaterdag 26 augustus 1978 om 20 uur. De toegangsprijs bedroeg voor de gelegenheid slechts 100 fr., waar het normaal (*) 250 fr. was.
Niet alleen kregen we deze “nooit geziene modellen” dus tegen “nooit geziene prijzen”, maar organisator Roland Thienpondt van Hertenaas had nog voor supplementaire attracties gezorgd: zo zou hammondorgel-virtuoos Gaby de nodige stemmingsmuziek brengen en Roland zelf zou met zijn charmante assistente Annie enkele krasse goochelnummers vertonen, zoals o.a. een zweefnummer.
Maar natuurlijk waren er ook de attracties van de Europa-revue zelf: de lieftallige mannequins, Farah, Kelly en Sabrina, die intieme charmelingerie, nachtkleding en badmode zouden presenteren. En geen nood, heren, men kon gerust mevrouw meebrengen, want voor haar was er Mister James die even zal demonstreren wat uzelf zoal allemaal kunt aantrekken om er voor Eva sexier uit te zien.
En tot slot was er, als klap op de vuurpijl, de zangeres Pink Sappho. De Europa-revue was een productie van Romantica Boetiek, Van Kerkhovestraat 70, 2000 Antwerpen, waar u dus wel de geshowde modellen kon kopen, als u dat wenste, maar het was zeker niet de bedoeling dit op de avond zelf te doen. Het was een showavond en geen verkoopavond.
En, oh ja, onder de achttien jaar mocht men jammer genoeg niet binnen en fotograferen was ook verboden, behalve dan voor de fotograaf van De Voorpost, zoals men kan zien.
Dit was het “wervende” artikel in De Voorpost (de tegenwoordige tijd werd wel toepasselijk vervangen door een verleden tijd) en een week later verscheen een recensie, waaraan deze beloften konden worden getoetst.
Intieme charmelingerie voor voetbalfans
Op zaterdag 26 augustus werd de zaal van de Stad Nantes belegerd door een gevarieerd publiek in leeftijd en geslacht, bijeengebracht met het doel F.C.Hertenaas te steunen en met als middel de charmelingerie van het modehuis Romantica uit Antwerpen.
We kregen dus aan de ene kant de nogal uitbundige voetbalspelers en -supporters en aan de andere kant hun dames, dochters en blijkbaar ook hun schoonmoeders. De eersten kwamen voor de mannequins, de vrouwen voor de modellen. De eersten brachten hun tijd door met de van oudsher bekende nobele Vlaamse sport van het pintheffen, de vrouwen kwamen een oogje in het zeil houden. En naarmate de avond en het alcoholgehalte vorderden werd dat ook nodig…
OPWARMING
Na een opwarming door orgelist Gaby kwam de presentator van de modeshow ons melden dat er een jammerlijk auto-ongeval had plaats gehad. De aangekondigde meisjes Kelly, Sabrina en Pink Sappho waren in het hospitaal terecht gekomen, alleen Farah was op het nippertje ontsnapt. Iedereen vond dit erg spijtig. Vooral de dames slaakten diepe zuchten toen zij vernamen dat ook de herenmannequin Mister James verhakkeld van tussen de wrakstukken was gehaald. Zo bleven zij die avond verstoken van de modellen Tarzan, Hercules, Pumpernikkel, Lady Killer en Don Juan.
Maar gelukkig voor de van de hand Gods geslagen heren in de zaal had men uit Parijs Nathalie laten overkomen en uit Moscou (!) Natasja (foto) om Frou Frou, Kung Fu, Sex, Calamity Jane, Piccolo, Venus, Cobra, Ponderosa en nog zo’n kleine honderd andere modellen te showen. Voor Natasja werd dat bijna “sjouwen”, want blijkbaar had dit dappere Russinnetje eerst ettelijke vodkaatjes achter de kiezen moeten slaan, vooraleer ze het aandurfde haar vrouwelijke charmes voor de leeuwen te gooien.
LEEUWENKUIL
Want dat was het soms wel: een leeuwenkuil. Vooral in het begin – om de onwennigheid te overwinnen waarschijnlijk – en op het einde toen de alcohol bepaalde heren parten begon te spelen en toen overigens ook de mannequins wat kwistiger met pluimen begonnen om te springen.
Een gewillige prooi voor de zaal was de zangeres die men had opgetrommeld om de plaats in te nemen van Pink Sappho. Deze dame uit Monaco kwam in perfect Aantwaarps zingen dat hij maar een clown was en dat zij niet meer kon. Dit laatste was juist: nog één lied en men had haar wellicht van het podium gehaald. Niet ten onrechte trouwens. Dit was nog te slecht voor één van de vele miserabele vrij-podia in onze Wase jeugdclubs.
Wij waren vooral ontgoocheld omdat wij benieuwd hadden uitgekeken naar Pink Sappho. Sappho is immers de naam van een Griekse dichteres die op het eiland Lesbos een heleboel mooie meisjes om zich heen verzamelde om ze in te wijden in de edele kunsten van het dichten en het minnen. Zij heeft op die manier onze woordenschat verrijkt met het woord “lesbische liefde”.
Bovendien is “pink” (roze) de kleur van de homofielen. Hitler bedacht hen o.a. met een roze driehoekje toen hij iedereen in concentratiekampen trachtte te stoppen. Dat was heel gemakkelijk: zo konden ze elkaar herkennen. (Maar eigenlijk mogen we hier niet mee lachen, want je weet wat Jean-Paul Sartre heeft gezegd: je mag met alles lachen behalve met concentratiekampen.) Dus dat beloofde wel iets speciaals te worden. Nu, van harte beterschap, hoor Pink!
TOVENAAR
Voor het overige is organisator Roland Thienpondt een tovenaar. Wij hebben altijd gedacht dat goochelaars grote tegenstanders waren van tovenaars en kwakzalvers (zij zijn het o.a. die Uri Geller ten val hebben gebracht), maar volgens de presentator was Roland dus een tovenaar. Nu, voor mij niet gelaten. Misschien is Roland inderdààd wel een tovenaar door de manier waarop hij een rumoerige zaal stil wist te krijgen met perfecte en originele truuks. Jaja, voor Roland doe ik mijn pet af. Maar niet mijn onderbroek zoals die heer die hij uit de zaal naar voren liet komen en van mijn vrouw haar beha zal hij ook maar beter afblijven!
Alleszins, na zijn zeer geslaagde optreden was de sfeer helemaal omgeslagen. In plaats van op schaterlachen werden de mannequins nu op applaus en bewonderend gefluit onthaald. Ook werd er duchtig naar de ballpoint gegrepen om bestellingen te noteren. Want, oh ja, dat is waar ook: wie er zaterdag niet bij kon zijn, kan toch nog aan zijn trekken komen. Romantica geeft namelijk een catalogus uit, die voor een luttele vijftig frank te verkrijgen is. Geld storten op rekeningnummer 320-0297230-92 van Romantica, (vanaf 1 oktober) Mechelsesteenweg 190, 2000 Antwerpen.
MOE MAAR GELUKKIG
Tot zo maar eventjes twee uur in de nacht ging dit spektakel door. Een tweede optreden van meester-goochelaar Roland Thienpondt viel enigszins langdradig uit (vooral het ringen-nummer), maar werd afgerond met zo een adembenemend zweefnummer dat Roland tot moreel overwinnaar van deze avond werd uitgeroepen.
Overigens, na het laatste, nogal onstuimige défilé van de mannequins en na een tombola waarbij verscheidene mannen in pré-pensioen met een sexy onderbroekje werden vereerd, werden ook prijzen uitgedeeld, zoals na de Ronde van Frankrijk.
De bergprijs ging naar Farah. De prijs van de strijdlust was voor de fotograaf van De Voorpost. De prijs van de ongelukkigste viel te beurt aan Wouter Vloebergh en die van beste ploegmaat aan diens echtgenote. Tot elegantste renner werd Nathalie uitgeroepen en de knelpunten waren voor Natasja. En een slapeloze nacht voor uw dienaar.

Referentie
Jan Segers, Intieme charmelingerie voor voetbalfans: zes uren romantiek onder hoogspanning, De Voorpost, 1 september 1978.

(*) Hoezo “normaal”? ’t Was begot de allereerste keer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.