In juni 2015 heb ik de (naar Vlaamse normen) bestseller “Kom hier dat ik u kus” van Griet Op de Beeck gelezen. Ik zal het maar toegeven: het is precies omwille van die populariteit dat ik het heb gelezen, anders was ik er nooit aan begonnen. Dat heeft natuurlijk niets met het boek op zich te maken (hoe zou dat ook kunnen, als ik het nog niet had gelezen?), maar wel met het feit dat de schrijfster tien jaar dramaturge is geweest en daarna als journaliste heeft gewerkt, eerst voor Humo, daarna voor De Morgen.


Ik moet het eerlijk toegeven: dat ze eerst nog dramaturge was geweest, wist ik eigenlijk niet, maar na dit boek was dit wel duidelijk. Het autobiografische druipt er immers zo af. En ja, dan kan ik natuurlijk niet nalaten om na te gaan wie er dan wel achter bepaalde personages mag schuilen. En jawel, wie de briljante maar arrogante en egocentrische regisseur is, is ondertussen al duidelijk, maar de eveneens egocentrische, maar toch populaire auteur “met zijn woordenvloed en zijn weerloosheid” (p.173), die een hekel heeft aan Harry Mulisch, heb ik nog niet kunnen achterhalen.
En voor de rest valt dat Humo- en De Morgen-verleden best mee, vind ik. Buiten een obligate vermelding van Zwarte Zondag is er zelfs helemaal niets van te merken.
Toch is dit inderdaad geen boek waar ik onder normale omstandigheden zou naar grijpen. Daar geeft Griet zelf min of meer een verklaring voor in Knack van 27 oktober 2014: “Sowieso houd ik niet echt van verhalen die het van de plot moeten hebben. De paar thrillers die ik heb gelezen, zijn naar mijn smaak niet goed geschreven, wegens een te grote nadrukkelijkheid. Er zullen wel grondige tegenargumenten zijn, maar ik heb geen zin om die te zoeken. Daarvoor zijn er nog te veel andere boeken die ik dringender wil lezen.”
Nu ben ik zelf ook geen thriller-lezer, maar ik lees boeken juist wél omwille van de plot. En inderdaad, een echt plot is er niet in dit boek. Dit is een Gangreen-boek. Op de Beeck moest dingen van zich afschrijven:Kom hier dat ik u kus is een boek over beschadigde mensen (*) en hoe zij op hun beurt – meestal ongewild – weer anderen beschadigen. Ik schets drie fases uit het leven van Mona: als kind, als 24-jarige en als 35-jarige. Door de kwetsuren die ze opliep, steekt ze zichzelf voortdurend stokken in de wielen. De Nederlandse schrijver Marcel Möring had mijn eerste boek gelezen, Vele hemels boven de zevende, en hij vertelde me dat hij het gevoel had dat daar nog een dieper verhaal onder zat. Wel, ik hoop en ik denk dat ik dat boek nu heb geschreven.” (nog altijd in Knack)
Let op: dat wil nog altijd niet zeggen dat ik het boek niet graag heb gelezen. Het wil alleen maar zeggen dat ik er in normale omstandigheden nooit zou aan begonnen zijn. En wellicht ook, als mijn ouders niet vrij recent waren overleden, zou ik het toch misschien niet hebben uitgelezen. Ik ben geobsedeerd door de dood (het uitgangspunt van mijn blog, het werken met geboorte- en sterftedata, bewijst dit ten overvloede), maar tot vóór deze rechtstreekse confrontatie wilde ik er absoluut niet over lezen. In de gegeven omstandigheden moet ik echter toegeven dat het slot van het boek mij ontroerd heeft.
En toch is het allemaal niet dààrom dat ik dit boek graag heb gelezen. Ik hou namelijk van goed geschreven boeken en dit is er alvast één. Ik twijfel er zelfs niet aan dat dit in Nederland één van de redenen is voor de populariteit. Dat het zo Vlaams is. De titel zegt het al natuurlijk. Want de “u” is hierin de accusatief voor de “gij” die wij stilaan zijn gaan nalaten te gebruiken. Op de Beeck vist die nu opnieuw op in haar dialogen en dat werkt zo aanstekelijk dat ik op Facebook en Twitter ook opnieuw de gij-vorm ben beginnen hanteren.

In 2020 kwam er een verfilming door het Nederlandse echtpaar Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, maar wel met allemaal Vlaamse acteurs en actrices. Merkwaardig: ik kon me bij het bekijken helemaal niet meer herinneren dat ik het boek al had gelezen. En al helemaal niet dat het me blijkbaar is bevallen, want dat kon ik van deze film helemaal niet zeggen. En dan nog wel op basis van de inhoud en niet zozeer van de acteerprestaties, die eigenlijk best te pruimen zijn. Alhoewel, ook dat dient weer te worden gerelativeerd want het zijn de negatieve karakters, die de grootste indruk nalaten (de twee would-be “genieën” en de geesteszieke stiefmoeder, respectievelijk gespeeld door Stefan Perceval, Valentijn Dhaenens en Wine Dierickx), omdat je de indruk hebt dat ze gewoon zichzelf zijn…

Ronny De Schepper

(*) Enkele jaren later (in de herfst van 2017 namelijk) zou ze zich outen als incestslachtoffer.

P.S. Bij de foto van Koen Broos die op de keerzijde van het boek staat: “Als gij even fel zijt als ge uit uw ogen kijkt, dan wil ik eigenlijk alleen met u nog praten vanavond.” (p.146)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.