Wie al eens een zaaloptreden van Rocco Granata heeft bijgewoond, weet dat er achter deze sympathieke kerel méér schuilgaat dan wat ondingen als “Zomersproetjes” en “Jessica”. En dan heb ik het nog niet eens over zijn debuutsingel, de wereldhit “Marina” met op de keerzijde het al bijna even mooie “Manuela”. En ook niet over “Buona notte, bambino” of zijn aangepaste versie van “Aan het Noordzeestrand”, die ik toch ook wel best te pruimen vind. Nee, tijdens die zaaloptredens is Rocco niet te beroerd om liederen als “La bandiera rossa” te zingen, het lijflied van al wie op De Rode Vaan heeft gewerkt. Hij kleedt die liedjes dan ook in in een pakkend verhaal over de migratie van zijn familie en kennissen. Niet te verwonderen dat Stijn Coninx dacht: hier zit een mooie film in, maar…

De eerste plaat die wij thuis van Rocco Granata in huis haalden, was helaas niet “Marina” (dat ik nochtans veel liever hoorde), maar wel “Het Noordzeestrand”. En daarin zingt Rocco o.a.:
“Nooit vergeet ik waar eenmaal mijn wiegje stond
Denk ik nog wel eens aan mijn geboortegrond
Maar ik vond mijn vrienden hier waar het leven lacht
Waar mijn mama mia altijd op mij wacht
Ik heb ’t geluk gevonden in dit landje klein
Hier blijf ik nu wonen, ik wil hier altijd zijn.”
En inderdaad, ik heb nooit iets anders dan lovende woorden gehoord uit de mond van Rocco Granata. In de film “Marina”, geregisseerd en geschreven door Stijn Coninx (samen met ene Rik D’Hiet), echter wordt Vlaanderen afgeschilderd als erger dan nazi-Duitsland (*). En als beloning word je in België dan tot baron geslagen…
Rocco had in het prille begin Jules Nijs als manager, een cafébaas uit Aarschot van de Witte Molen. Rocco stond de rechten van “Marina” en nog een aantal minder hitgevoelige songs af aan Jules, die ze doorsluisde naar René Van Hoogten (op bovenstaande foto rechts van Rocco). René was de broer van Alfred Van Hoogten, de eigenaar-stichter van Ronnex Records. Alfred stuurde zijn broer naar Amerika en richtte daar het Moonglow label op als dochtermaatschappij van Ronnex. Later zou Moonglow een onafhankelijke weg opgaan. René raadde Rocco aan om het te distribueren via zijn Moonglow label om te vermijden dat andere artiesten internationaal met het grote geld zou gaan lopen, immers Moonglow was Amerikaans en andere artiesten hadden ondertussen ook al hun eigen versie opgenomen. Uiteindelijk zou Rocco de 12de plaats bereiken in de Cashbox en de 31ste plaats in Billboard. “Marina” werd een evergreen en werd minstens 42 keer gecoverd.
Rocco recupereerde zijn eigen songs uit de cataloog van René Van Hoogten en bracht ze onder in zijn ondertussen eigen opgerichtte eigen platenmaatschappij Cardinal Records, waarmee hij nog veel succes oogstte met o.a. Will Ferdy, Jacques Raymond, Louis Neefs, Marva Miel Cools.
In de jaren zeventig wilde ik van Raymond van het Groenewoud een dubbelinterview afnemen samen met Rocco Granata. Het was allemaal begonnen met een lezersbrief in De Rode Vaan van ene N.M. uit Beveren, die daarmee reageerde op mijn artikelEen redevoering van Hitler of Göring als cadeau”. Daarin schreef deze leraar moraal dat je zo’n platen wel kunt kopen als “didactisch materiaal”. Maar terloops merkte hij ook op: “R.van het Groenewoud scheer ik met zijn liedje Italianen over dezelfde kam als dat stelletje vreemdelingenhaters dat allerlei leugens over gastarbeiders rondstrooit (VMO).”
Ik nam me dus voor om zowel Rocco Granata als Raymond hierop te laten reageren, maar van Raymond kreeg ik op 21 februari 1978 daarover de volgende brief:
“Beste Ronny,
De tekst van Italianen is terug te vinden op de LP Nooit meer drinken.
(Op die brieven heb ik niks te zeggen.) Il y a des limites.
Wat Rocco Granata betreft: Zomersproetjes is één van m’n lievelingsnummers.
Groetjes,
Raymond
(v.h.Groenewoud)”

Ik herinner me nog dat ik Rocco Granata telefonisch reeds gecontacteerd had, maar aangezien het slechts een voorbereidend gesprek was, heb ik hiervan geen nota’s genomen. Ik meen me wel te herinneren dat Rocco toch ook niet helemaal opgezet was met wat Raymond over zijn landgenoten vertelde. Onnodig eraan toe te voegen dat ik Raymond’s stelling onderschrijf dat het allemaal maar om te lachen was. Ondertussen, na de fameuze “Vlaanderen boven”-versie “met de moslim als jood” uit 2016 denk ik daar wel anders over. Want als het over Italianen gaat, is het allemaal maar om te lachen, maar als je de tekst door Marokkanen zou vervangen (wat zonder problemen zou gaan), wat dan?

In de jaren tachtig waren van Rocco in een goedkope uitgave « Twenty Fantastic Italian Songs » opnieuw verkrijgbaar. Alhoewel, « opnieuw » ? Het zijn verdorie allemaal disco-herwerkingen. (En « Marina » zowaar reggae !) Technisch heel wat beter dan die ouwe plaatjes van vroeger, maar Donna Maria het is toch juist die ongekunsteldheid die ons nu nog weet te bekoren ? Zoals « Manuela » en « Buona Notte Bambino », om twee andere oude hits van Rocco zelf die hierop staan (naast de Italiaanse « klassiekers ») te citeren, hierop klinken, dat is om te huilen. Verrassend zijn wel zijn versies van « Parla piu piano » (thema uit « The Godfather ») en « Que sara ».

Referenties
Ronny De Schepper, Marino Marini, Marina en de anderen, De Rode Vaan nr.44 van 1983
Rocco Granata, Twenty Fantastic Italian Songs, Diamant 350
Met dank aan Raymond Thielens voor de passage over Moonglow Records

(*) In een RTBf-documentaire uit 2022 (die – toegegeven – eerder een soort van hagiografie is) stelt Salvatore Adamo expliciet dat hij in zijn jeugd nooit met “racisme” is geconfronteerd (er kan natuurlijk geen sprake zijn van racisme aangezien Italianen en Belgen tot hetzelfde ras behoren, maar we begrijpen wat hij bedoelt). En voor wie nu zegt: “Ja maar, dat was in Wallonië, daar is het helemaal anders…” die mag zijn mond met zeep gaan spoelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.