De Amerikaanse actrice Laura Dern viert vandaag haar vijftigste verjaardag…

In 1990 wint “Wild at heart” van David Lynch de Gouden Palm in Cannes, een film waarin de vrouwelijke hoofdrol werd gespeeld door Laura Dern, die in zijn “Blue velvet” ook reeds van de partij was. Als “Lula” is zij ook in het ware leven de dochter van Diane Ladd, die in de film haar moeder speelt. Haar vader is Bruce Dern. Ze is overigens op de set van “Wild angels” (Roger Corman) “geproduceerd”. In “Mask” (Peter Bogdanovich) maakte Laura Dern haar debuut als het blinde meisje die met de misvormde jongen min of meer een verhouding heeft. Later zal ze tot vervelens toe haar kindersmoeltje uitspelen in “Ramblin’ Rose” en in “A perfect world” van en met Clint Eastwood. In deze laatste film tracht Laura Dern als criminologe haar wanprestatie in “Jurassic Park” te doen vergeten, maar haar mond hangt ook hier steeds wagewijd open. Alleen haar gegiechel blijft wat meer achterwege.
Gelukkig worden kleine meisjes groot en in “The Master” van Paul Thomas Anderson mag ze in 2012 een bewonderaarster van genoemde “Master” spelen, rol van Philip Seymour Hoffman (*), die op een bepaald moment door hem op haar plaats wordt gezet als ze toch een paar kritische vragen begint te stellen. Paul Thomas Anderson has acknowledged that L.Ron Hubbard and the Church of Scientology served as partial basis for the character of Lancaster Dodd and his cult, “The Cause”. This revelation sparked much discussion in the press, as the Church of Scientology has a long history of litigation against critics of Hubbard. Though the Church released no official comment on the film, Anderson claims that when he screened the film for his friend Tom Cruise, an outspoken Scientology advocate, Cruise erupted with anger, specifically objecting to scenes where Dodd’s son Val admits that Dodd made up the tenets of “The Cause,” which parallels real-life admissions by Hubbard’s son. Anderson has admitted to a heated exchange with Cruise, though both the actor and director have kept details of their argument, and the outcome private. The New York Times reported in 2012 that Paul Thomas Anderson had originally conceived the idea of the film 12 years earlier, which would have been in 2000. Intriguingly, this was only one year after Anderson had directed the most famous Scientologist in the world, Tom Cruise, to an Oscar nomination in Magnolia (1999). On the other hand, main character Joaquin Phoenix’s parents escaped from the infamous Children of God cult in the 1970’s.

(*) Philip Seymour Hoffman had his first drink in 23 years at the wrap party for this film, leading to a relapse of his alcoholism. The Master was Philip Seymour Hoffman’s last film with Paul Thomas Anderson following his untimely death in 2014. Hoffman acted in five of Anderson’s films.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.