Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat “Give Ireland back to the Irish” van Paul McCartney en Wings werd opgenomen, als onmiddellijke reactie op de “Bloody Sunday” van twee dagen eerder. Ik wil dit vooral in herinnering brengen omdat men het nu vaak voorstelt alsof John Lennon binnen The Beatles de politieke oproerkraaier was, terwijl McCartney zich tot brave liefdesliedjes à la “Hello Goodbye”, “Obladi Oblada” of “Yesterday” beperkte. McCartney zal zich in 1976 daar trouwens tegen verdedigen met de vraag “What’s wrong with silly love songs?” (op de elpee “Wings at the speed of sound”), maar los daarvan is deze “Give Ireland back to the Irish” ook een bewijs van het feit dat Paul dezelfde opvattingen deelde van John toen die “Luck of the Irish” of “Sunday bloody sunday” schreef…

“Give Ireland back to the Irish” werd uitgebracht op 25 februari 1972 als debuutsingle van Wings, waarvan de Noord-Ierse gitarist Henry McCullough deel uitmaakte. Diens broer zou trouwens naar aanleiding hiervan door Noord-Ierse protestanten in elkaar worden geslagen. Het nummer was trouwens verboden door de BBC, ITV en Radio Luxemburg. In “Pick of the Pops”, het hitparadeprogramma, mocht men er enkel naar verwijzen als “a record by the group Wings”. (*)
“From our point of view,” zegt Paul McCartney in de biografie “Wingspan” van Mark Lewisohn uit 2002, “it was the first time people questioned what we were doing in Ireland. It was so shocking. I wrote ‘Give Ireland Back to the Irish’, we recorded it and I was promptly ‘phoned by the Chairman of EMI, Sir Joseph Lockwood, explaining that they wouldn’t release it. He thought it was too inflammatory. I told him that I felt strongly about it and they had to release it. He said, ‘Well it’ll be banned’, and of course it was.”
Als de volgende single, “Hi hi hi”, eveneens werd verboden omwille van seksuele en/of “drug related” referenties, bracht McCartney daarop het onnozele kinderliedje “Mary had a little lamb” uit en had zelfs dààrmee een hit!
In 1973 volgt “Band on the run”. Interessant om weten is dat hier ook Howie Casey op meespeelt en dat was degene die ervoor heeft gezorgd dat de groepen uit Liverpool (dus ook The Beatles) welkom waren in Hamburg.
Paul McCartney behoort op dat moment reeds tot de twintig rijkste mensen ter wereld. “Yesterday” alleen al is dan al door 2.000 vertolkers opgenomen. Paul heeft er een hekel aan dat telkens hij in een restaurant binnenkomt, de pianist van dienst daarop overschakelt. Al wordt de pijn wel verzacht door het feit dat dit ook bij John Lennon gebeurde, al heeft die niets met “Yesterday” te maken, meer zelfs, hij had er een hekel aan. “Ik verdenk hem ervan,” zegt Paul, “dat het dààrom is dat hij ‘Imagine’ heeft geschreven, want dat leent zich ook tot dergelijk gebruik.” En dan heeft John het gelukkig niet moeten meemaken dat op de BRT ter gelegenheid van zijn dood, jawel, “Yesterday” werd gespeeld!
Hoe Wings live klinkt kunnen we horen op “Wings over America”. Paul heeft tot dan toe 32 nummer één-hits gehad in de States (tegenover 26 voor Lennon).

Ronny De Schepper

(*) Het nummer bereikte de nummer één-plaats in Ierland (uiteraard) maar ook merkwaardig genoeg in Spanje. In Groot-Brittannië was de hoogste notering een zestiende plaats en in de V.S. de 21ste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s