Mark Cavendish wordt dertig…

01 bert de wildemanNa Chris Froome gisteren, is het vandaag aan Mark Cavendish om zijn dertigste verjaardag te vieren. Op bovenstaande foto zien we hem liggen na zijn val in de eerste rit van de Tour van vorig jaar. De Brit had zijn schouder ontwricht en zou niet meer starten in de tweede rit. Persoonlijk was ik daar toen niet rouwig om, want Cavendish heeft al meerdere keren zware valpartijen veroorzaakt met zijn keiringedrag. Als ik in de wedstrijdjury had gezeten had ik hem trouwens uitgesloten, ook al zou hij na zijn val toch verder gekund hebben. Wellicht onder druk van de ploegleiding heeft de Brit toen wel een verklaring afgelegd over het incident: “Het was mijn fout. Ik wil me persoonlijk verontschuldigen bij Simon Gerrans van zodra ik de kans krijg. Ik probeerde een opening te creëren die er niet was. Ik wilde winnen vandaag. Ik voelde me heel sterk en zat in een goeie positie om de sprint aan te gaan dankzij de inspanningen van mijn team. Sorry aan alle fans die op straat zijn gekomen om te supporteren. Het was echt ongelooflijk.” (Sporza)

Nu lijkt het er echter wel op dat ik iets heb tegen Mark Cavendish en dat is zeker niet waar, want ik vond hem wel degelijk de snelste man van het hele peloton. Maar tot Milaan-San Remo 2009 werd daar ook altijd een “maar” aan toegevoegd. Dat hij geen klassieker kon winnen bijvoorbeeld. Dat hij geen heuvel op kon. Of nog erger, nog in de daaraan voorafgaande Tirreno Adriatico werd er (o.a. door Tom Boonen) letterlijk gezegd dat Cavendish een even grote bedrieger was als dopingzondaars, aangezien hij ook aan wedstrijdvervalsing deed door zich aan de klink van een wagen over bergjes te laten trekken. Maar waar waren die wagens toen op de Cipressa honderden renners, waaronder ook een zekere Lance Armstrong, moesten loslaten en Cavendish toch overleefde? Waar waren die wagens toen een elitegroepje tegen veertig per uur de Poggio opvloog en Cavendish zich alweer kon handhaven? Respect dus. En meteen was er weer hoop voor het Engelse wielrennen. Het baanwielrennen was op dat moment reeds ontzettend populair. Zodanig zelfs dat wielerliefhebbers voor rechtstreekse beelden van het daaropvolgende wereldkampioenschap op de BBC moesten afstemmen. Maar wielrennen op de weg was tot dan toe nog steeds een probleem. Later kwam daar gelukkig met Mark Cavendish en Bradley Wiggins verandering in.

6 gedachtes over “Mark Cavendish wordt dertig…

  1. Misschien was ik een beetje kort met mijn vorige reactie. Het viel mij gewoon direct op dat er na Boardmann direct over Cavendish ging. Terwijl David Millar toch (even) wereldkampioen tijdrijden werd. En Robert Millar alhoewel ik nog een ukie was had blijkbaar een zekere vuelta zege opzak was het niet dat alle spanjaarden in eigen land uiteraard liever een landgenoot (Delgado) zagen winnen. Dus zeker een vermelding waard denk ik. En nu ik toch aan het schrijven ben, kan je misschien eindigen met een verwijzing naar de toekomst met de komst van SKY als pro-tour ploeg in 2010. Benieuwd wie we daar gaan zien.

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuk dit terug te vinden, aan mijn kerstdiner zat Vic Van Nuffel de Belgische wereldkampioene!
    zou leuk idee zijn om alle oud-sporters/kampioenen ook nog eens in de kijker te krijgen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.