Het is vandaag al 55 jaar geleden dat de Franse beloftevolle wielrenner Gérard Saint is omgekomen bij een auto-ongeval. Zijn dood staat niet vermeld bij mijn opsomming van renners die dodelijk verongelukt zijn omdat Gérard niet aan het fietsen was, maar in de auto zat. In welke omstandigheden hij is overleden, weet ik verder niet.

82 gérard saintGérard Saint moet mijn eerste echt “eigen” idool geweest zijn. Nog vóór Rik Van Looy. Ik was in die tijd (als achtjarige) wel al supporter van Rik Van Steenbergen, maar dat was gewoon omdat mijn vader voor Van Steenbergen supporterde. Zo herinner ik me nog dat ik tranen van ontgoocheling heb geweend toen Rik Van Looy de eerste keer wereldkampioen werd op 14 september 1960 in Karl Marxstadt op de zogenaamde Sachsenring en niet Rik Van Steenbergen! En Gérard Saint was toen al een half jaar dood, kan je nagaan!
Waarom mijn voorkeur juist uitging naar Saint is mij nu, zovele jaren later, nog altijd niet echt duidelijk. Nadat hij in 1955 tweede was geworden in de Route de France achter ene René Genin, waarvan later nooit meer iets werd vernomen als ik me niet vergis, werd hij prof in 1956. In 1957 won hij al meteen de Ronde van Luxemburg en in 1958 de Boucles de l’Aulne, maar toen moest ik nog altijd zeven jaar worden, dus ik denk niet dat ik dat ooit heb geweten.
72 gerard saintIn 1959 reed hij echter zijn eerste Ronde van Frankrijk en dat is mij (en niet alleen mij) zeker niet ontgaan! Hij werd niet alleen 9de in het eindklassement, hij behaalde ook de trui van de strijdlust, de tweede plaats in het puntenklassement en de derde plaats in het bergklassement (*). Wat ik mij vooral herinner, was zijn enorme gestalte (zeker voor zo’n klein ventje als ik) in die trui van West-Frankrijk, zeg maar Bretagne en Normandië, waarvan hij afkomstig was.
Het leek dus het begin van een veelbelovende carrière, maar begin 1960 verongelukte Saint echter met zijn auto op amper 24-jarige leeftijd. (Ik zie dat hij overleden is in Le Mans. Hij zou toch niet op het circuit gereden hebben, zeker?) Hij kreeg van mij wel een plaatsje in mijn ploeg van West-Frankrijk in het Tourspel van Mark Uytterhoeven.

Ronny De Schepper

(*) In het voorjaar was hij ook al tweede geworden in Parijs-Nice achter Jean Graczyk.

P.S. Als ik jong gestorven renners tegen kom, informeer ik op Wielerarchieven of rechtstreeks bij vrienden of kennissen, waaraan ze precies zijn gestorven. Ik heb dus een aantal van die specifieke trieste lijstjes op mijn blog staan. Als renners echter in een verkeersongeluk waren omgekomen (maar dus niet op de fiets), dan had ik daar tot nu toe (1/2/2017) geen lijstje van. En dan kon het wel eens gebeuren dat ik een jaar later opnieuw dezelfde vraag stelde: waaraan is hij (of zij) gestorven? want Alzheimer is mij niet vreemd. Daarom zal ik toch maar van de gelegenheid gebruik maken ook hiervan een lijstje te maken.
25/01/1966 Miguel Bover (37) werd in zijn Seat 600 aangereden door een vrachtwagen.
29/08/1966 Raffaele Marcoli (26) reed in de auto van een vriend en is bij een inhaalmanoeuvre in Feriolo , op de snelweg van Sempione, tegen een vrachtwagen geknald. Hierbij kwamen zowel hijzelf als zijn vriendin om het leven.
Op 23 juni 1996 overleed de grote Spaanse belofte Mariano Rojas aan zijn verwondingen, opgelopen in een auto-ongeval. Het ongeluk zelf gebeurde eigenlijk op 21 juni. Men probeerde nog een levertransplantatie uit te voeren maar twee dagen later, overleed hij.
Op 26 april 1997 is Nicola Panzeri (26) dodelijk verongelukt bij een frontale botsing. Een auto reed op zijn moto in.
23/03/2007 Damian McDonald (34) overleed in de “Burnley-tunnel” in Melbourne (Australië), na een auto-botsing, die gevolgd werd door een explosie.
04/07/2007 Liane Bahler (25) om het leven gekomen in een verkeersongeval toen ze op weg was naar het vliegveld om deel te nemen aan de Giro d’Italia.
Op 23 mei 2011 is de Spaanse renner Xavier Tondo (Movistar) bij een bizar ongeluk om het leven gekomen. Tondo zou de garagepoort aan het sluiten geweest zijn, toen de auto opnieuw de helling is afgereden en de renner tegen de deur verpletterde. Zijn ploegmaat Beñat Intxausti zat op de passagiersplaats, maar het is niet duidelijk of hij nog geprobeerd heeft de handrem aan te trekken of niet. Of misschien dat die niet werkte wegens de hellingsgraad van de afrit?
01/03/2012 Clément Le Bras (19) neuf jours après son accident de voiture.
25/01/2014 Emanuel Saldano (28) cuando regresaba desde San Luis, después de haber disfrutado de la contrarreloj del Tour.
02/11/2014 Il était 2h30 dimanche matin lorsque Kévin Denis (27) a perdu le contrôle de son véhicule sur le rond-point situé entre la rue des Nation Unies et l’avenue du Ban à Seraing. Réanimé sur place, il a finalement perdu la vie peu après son admission à l’hôpital de Liège.
05/04/2017 Steve Tilford, 57, the first US mountain bike national champion in 1983, was killed early Wednesday in a traffic accident in eastern Utah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s