Verboden te lachen met Lieve Blancquaert en Annemie Struyf

38 annemie-struyf-publiceert-boek-over-brechtse-trappistinnen-id3655730-620x400Er is nogal wat te doen rond de “Auwch”-award voor “meest vrouwonvriendelijke uitspraak”, uitgereikt door de Vrouwenraad voorgezeten door Magda De Meyer. Deze weinig benijdenswaardige prijs gaat immers naar een column van Standaard-journalist Tom Heremans, die zich daarin een beetje vrolijk maakte over de naaktkalender uitgegeven door Lieve Blancquaert en Annemie Struyf.

Heremans schrijft o.a. “Loop niet meteen weg, het is niet omdat Annemie het initiatief nam, dat ze zelf ook uit de kleren gaat“. Of nog: “Als u graag naar ruïnes kijkt, dan zouden we u aanraden nog een dagje geduld uit te oefenen en er zondag tijdens de Erfgoeddag op uit te trekken.
Deze uitspraken, misschien vergelijkbaar met de jaarlijkse conférence van Geert Hoste, maar in de verste verte nog niet eens van het niveau van onze “hardere” stand up comedians, werden hem zwaarder aangerekend dan “vrouwen die seksueel worden aangevallen, lokken dat zelf uit” van priester Piero Corsi of “als bedrijven verplicht worden om vrouwen in hun bestuur op te nemen, zal de kwaliteit erop achteruitgaan” van baron Paul Buysse.
Terecht gaat Liesbeth Van Impe in haar editoriaal vandaag dan ook op haar achterste poten staan om haar collega te verdedigen, vooral omdat in de toelichting blijkbaar een vergelijking wordt gemaakt tussen dit soort grappen en “grappen” als de fameuze “hoerenpagina’s” op Facebook. Wie dat verschil niet ziet, “gaat helemaal uit de bocht,” schrijft Van Impe. “En bevestigt nog eens het torenhoge (en foute) cliché dat vrouwen geen gevoel voor humor hebben.”
Ook Saskia De Coster haast zich om eraan toe te voegen: “Door hem deze prijs te geven, bevestig je net alle vooroordelen die er rond feministes hangen: dat het een bende anti-mannelijke zuurpruimen zijn.”
Toch blijft Magda De Meyer de beslissing verdedigen: “Zijn opmerkingen waren denigrerend voor oudere vrouwen. Wij vechten tegen de uitbuiting van vrouwen in Oost-Congo, maar ook dit is onze taak: de vraag stellen waar de humor stopt en waar de aanval begint.”
Ik zou zeggen: Oost-Congo en deze column in één zin samenbrengen, is alweer een zware uitschuiver, maar laten we het liever over iets anders hebben. Wie zit er namelijk in die jury die deze prijs heeft uitgereikt? Dat heb ik nergens kunnen vernemen. Twintig bladzijden verder lees ik in dezelfde krant echter iets over de vrouwvriendelijke Wauw-award die naar Koen Wauters van Clouseau is gegaan. En daar staan de juryleden wél vermeld, namelijk Eva Mouton, Annick Ruyts en… Lieve Blancquaert. Waarom fluistert een duiveltje op mijn linkerschouder mij nu in het oor dat het niet verwonderlijk zou zijn, mocht dit ook de jury zijn geweest voor het uitreiken van de Auwch-award?

Uitsmijter
Zij: “Neem je me in het ootje?”
Hij: “Als het voor jou om het even is…”

2 gedachtes over “Verboden te lachen met Lieve Blancquaert en Annemie Struyf

 1. Erg verwonderlijk dat Lieve Blancqaert het vermelden van de column over wat er over haar geschreven was en dit vooral niet herhalen zou..teveel eer voor..dus moest ik het even opzoeken..sorry het was heel geestig en dit met veel verwijzingen naar haar eerder werk en erg plastisch..doch niks ernstig in deze tijden van twitter, Facebook ..en inderdaad stand up ..en grote muyle van schrijvers zoals het in haar dialect kan klinken. Het was dus nog veel erger voor de grote vriendin Annemie Struyf die o zo zwaar aangepakt..dit bleek ook nog mee te vallen!
  (Buiten de ongezellige stem) was het ons allemaal al wel opgevallen de tics van haar vriendin, hun goed uitgedokterde gezamenlijke opdrachten moeten vooral hun leven wat opgeleukt hebben, maar daar kon je niks van merken..de prijs ook al zo bizar..en dan ook nog te vernemen dat de namen van de vrouwelijke jury ook al geheim was! Dit is wat veel om medelijden op te wekken.
  Zelf heb ik haar ooit (lieve blanquart) een voorstelling bijgewoond ( fotografie)waar ze ook niet kon zwijgen over haar grote vriendin, haar partner die maar niet met haar wil trouwen en achteraf had ze alle boeken bij die je maar zou kunnen verkopen en dat als enige focus!
  Wij hebben ook met haar helemaal niet kunnen lachen.
  Soms heb je spijt dat je TV nog aanstaat of je naar domme commerciële voorstelling bent gegaan die visueel heel leuk had kunnen wezen, dan heb ik het nog niet over de ontbrekende humor!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.