De Franse criticus Marcel Brion schreef op 7 december 1950 in Le Monde : “De ongekende menselijke waarde en het universele belang van dit boek (“Barabbas” van Pär Lagerkvist) kunnen onmogelijk in twijfel worden getrokken”. Een paar maanden later prees een andere criticus in dezelfde publicatie de roman ook met de woorden: “We worden zelden geconfronteerd met een werk van zo’n diepgang en briljantheid als dit”. De roman lokte een discussie uit onder Zweedse critici over religieuze zaken, zoals geloof, twijfel en de kwestie van lijden in het christendom. Sommige critici bespraken het in het licht van de existentiële wonden die waren veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog. Kortom, nog geen jaar later kreeg de Zweedse auteur de Nobelprijs. Ik las het werk dan ook in de reeks “Pantheon der Nobelprijswinnaars Literatuur”…

Barabbas vertelt een het (fictieve) leven van Barabbas, de man over wie de Bijbel vertelt dat hij werd vrijgelaten in plaats van Jezus on public demand. De roman is gebouwd op antithese: Jezus sterft als eerste van de drie gekruisigden – Barabbas sterft als laatste. Jezus sterft samen met een aantal van zijn vrienden – Barabbas sterft alleen. Jezus praat met God – Barabbas praat met de duisternis. De roman begint met de kruisiging van Jezus en eindigt met de kruisiging van Barabbas in Rome.

Barabbas was een onmiddellijk en enorm verkoopsucces in Zweden en werd snel vertaald in minstens tien talen. Een Zweedse film gemaakt in 1953 door Alf Sjöberg werd voorgesteld op het filmfestival van Cannes. De roman werd in 1961 nogmaals verfilmd door Richard Fleischer, deze keer met in de hoofdrol Anthony Quinn. Een Amerikaans-Italiaanse televisiefilm uit 2012 werd geregisseerd door Roger Young.

Pär Fabian Lagerkvist (Växjö23 mei 1891 – Stockholm11 juli 1974) brak door in 1944 met “De Dwerg”, een roman die ook in deze uitgave staat, maar die ik pas ga lezen als ik “Barabbas” heb goed bevonden (waarvan ik bij aanvang helemaal niet zo zeker ben overigens).

Ronny De Schepper, 29 juni 2024 (op basis van Wikipedia)

Foto: Ateljé Uggla – Les Prix Nobel en 1951

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.