Op 25 juni 1904 bezwijkt de 26-jarige Franse renner Paul Dangla aan de verwondingen die hij twee weken eerder heeft opgelopen op de piste van Magdeburg (Saksen). Hij stond op het punt om de wedstrijd te winnen toen een reservegangmaker plotseling vanuit het middenplein vóór hem opdook om een gangmaker met pech te vervangen. De crash was onvermijdelijk. Dangla liep een dubbele beenbreuk op en tal van andere verwondingen, maar het waren uiteindelijk zijn hoofdwonden die dodelijk bleken te zijn.

Léopold-Marie “Paul” Dangla werd geboren in Laroque-TimbautAquitaine, als zoon van Marie Pelegrin en Ferdinand Dangla. Ferdinand, een voormalige gendarme, werkte als garde champêtre (landelijke bewaker) in zijn geboorteplaats Le Passage. Een broer was een jaar vóór de geboorte van Dangla op negen maanden oud overleden. Vanaf 1896 verwierf Dangla in zijn thuisregio een reputatie als een goede amateur in sprint- en tandemraces.

In 1899 ging Paul Dangla, eigenlijk een opgeleide accountant, naar Parijs om te beginnen als professional in de motorraces en werd een populaire lokale held. Hij nam deel aan wielerevenementen op de Olympische Zomerspelen van 1900 in Parijs, die evenwel niet in aanmerking kwamen voor medailles, en werd tweede in het sprintevenement van de Grand Prix d’Angers van 1901.

Nadat Dangla op 16 augustus 1903 alle wereldrecords van de Duitser Thaddäus Robl had verslagen, werd hij een “nationale held”. Op 18 oktober vestigde hij opnieuw een uurrecord achter pacemakers met 84,577 kilometer (52,554 mijl) in het Parc des Princes , aangezien het record van augustus nu was verslagen door Tommy Hall uit Engeland . 

In 1903 werd Dangla tweede bij de stayerswedstrijd op zowel het Europees kampioenschap als het Franse kampioenschap. In april 1904 raakte hij gewond bij een val en kon hij een maand lang niet racen. Op 12 juni 1904 stortte Dangla neer met een snelheid van bijna 80 km/u tijdens een race in Maagdenburg, kort na het winnen van het “Gouden Wiel van Magdeburg”. Hij stierf zoals gezegd twee weken later. 

In Agen werd een school vernoemd naar Dangla, “Collège Paul Dangla”. Jarenlang heeft de fiets waarop Dangla reed toen hij zijn dodelijke ongeluk kreeg, op zijn graf op de begraafplaats van Dolmayrac gestaan. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van zijn overlijden zou hij in een glazen vitrine worden geplaatst. Nadat dit in de pers was aangekondigd, werd de fiets evenwel gestolen. 

Ronny De Schepper

Referentie

DOSSIER COUPS DE PEDALES: MORTS EN COURSE (Rudi CREETEN)

Wikipedia

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.