Toen ik hem begin 2019 bezig zag als Pierre Bezukhov in “Oorlog en Vrede” van Tolstoï (zie foto), dacht ik: wat een rare kwiet! Maar sindsdien heb ik hem in nog een aantal films gezien en ik ben er nu van overtuigd: hij wordt de grote vedette van de toekomst, Paul Dano!

Paul Franklin Dano (New York19 juni 1984) is een Amerikaans acteurregisseur en scenarioschrijver. Hij werd voor het spelen van Paul en Eli Sunday in There Will Be Blood genomineerd voor een BAFTA Award. Meer dan vijf andere filmprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een Screen Actors Guild samen met de gehele cast van Little Miss Sunshine.

Dano verscheen naast zijn filmactiviteiten tweemaal in de televisieserie The Sopranos als Patrick Whalen. De eerste keer was dat in oktober 2002, de laatste keer in juni 2004 (originele Amerikaanse uitzenddata). In zijn filmoptredens speelde Dano onder meer een extreme christelijke predikant in There Will Be Blood (2007), terwijl hij een jaar eerder in Little Miss Sunshine als Dwayne juist grotendeels principieel zweeg. Ook in “Knight & Day” (2010) zegt hij als superbegaafde nerd niet veel. In 2011 was hij het verwende zoontje van Harrison Ford in “Cowboys & Aliens” van Jon Favreau.

In 2014 speelde hij de jonge Brian Wilson in “Love & Mercy” van Bill Pohlad. “Love and Mercy” is de titel van een nummer geschreven door Brian Wilson. Het is het openingsnummer van zijn soloalbum “Brian Wilson”, uitgebracht in juli 1988. Eugene Landy werd oorspronkelijk genoemd als de co-schrijver van het nummer. Nadat de staat Californië Landy had verboden contact op te nemen met Wilson, werden alle songwriting credits van Landy uit Wilsons liedjes verwijderd. De echte Brian Wilson meldde dat hij een milde dissociatieve ervaring had tijdens het kijken naar de film. Hij begon te geloven dat  
Paul Giamatti de echte Eugene Landy was en voelde zich enkele minuten lang “absoluut bang”.

Om Brian Wilson te spelen  moest Paul Dano  eerst piano leren spelen. Dus leerde hij dit voordat het filmen begon. De studioscènes werden geïmproviseerd in een live, ongerepeteerde pseudo-documentaire stijl met twee 16 mm handcamera’s. Paul Dano, die ooit in een band speelde, regisseerde de acteurs echt over hoe ze hun instrumenten moesten bespelen, alhoewel ze zelf ook echte muzikanten waren. Hoewel deze scènes grotendeels zonder script waren, citeerde Dano rechtstreeks enkele regels die Wilson had gesproken uit de originele sessiebanden. 
Paul Dano wisselt gedurende de hele film af tussen echt zingen en lipsynchronisatie met originele opnames van de zang van Brian Wilson. Paul Dano kwam 35 pond aan door Brian Wilson te spelen en at 4.500 calorieën per dag. Hij beweert dat hij tijdens het basketbal een ligament in zijn knie heeft gescheurd vanwege het extra gewicht.

Dano maakte in 2018 zijn regiedebuut met Wildlife, een boekverfilming, naar een script dat hij schreef samen met Zoe Kazan. In 2022 speelde hij “the riddler” in “The Batman”.

Ronny De Schepper (op basis van Wikipedia)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.