Ik ben op dit moment “Het complot van Laken” aan het lezen. Het is nog te vroeg om er iets over te zeggen, maar ik wil het wel al even hebben over de auteur, Johan op de Beeck.

Johan Op de Beeck (Duffel15 maart 1957) is de zoon van Ward Op de Beeck, voormalig journalist voor de (toenmalige) BRT-nieuwsdienst. Op de Beeck studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1980 begon hij zijn loopbaan als journalist bij de redactie van de BRT, waar hij presentator was van Het Journaal. Daar heb ik hem dan ook leren kennen toen ik in mijn Rode Vaan-tijd Lode De Pooter af en toe moest vervangen (of vergezellen) op de wekelijkse persvisie. Hoe ik Johan persoonlijk heb leren kennen, kan ik me niet meer herinneren, maar een gevolg daarvan herinner ik mij integendeel nog zeer goed. Tijdens één van de Gentse Feesten in de jaren tachtig gaf ik mijn ouders een rondleiding en we waren nog maar goed vertrokken of op het nabijgelegen Sint-Baafsplein kwamen we Johan tegen. Het was een prachtige dag en Johan stond tegen een auto geleund het gewemel van het volk op het plein gade te slaan. De zon stond blijkbaar achter hem, want hij herkende mij eerder dan ik hem. Toen hij mij dus groette, was mijn moeder in alle staten. Een bekende persoon van op televisie (*) had zo maar goedendag gezegd tegen haar zoon! Die was dus toch nog zo geen mislukkeling als ze had gedacht.

Johan verliet de BRT in 1990, richtte zijn eigen mediabedrijf op en werd in 1993 de eerste hoofdredacteur van TV Limburg. Vanaf 1996 leidde Op de Beeck de redactie van de internationale nieuwszender Euronews, gevestigd in Lyon. Hier nam hij ontslag om aan de slag te gaan bij het European Journalism Centre (EJC) te Maastricht. In 1999 startte hij mee Kanaal Z op en werd er in maart 2002 hoofdredacteur en directeur informatie. Van 2003 tot 2005 was Op de Beeck netmanager van Canvas en Ketnet bij de VRT. Vervolgens ging hij aan de slag als gedelegeerd bestuurder van Videohouse en als secretaris-generaal van RTD, de beroepsvereniging van Belgische kabelmaatschappijen.

Johan Op de Beeck maakte tv-documentaires zoals Masters of the GameUndercoverRaveelAtlantik Wall of Jodentransport XX. Hij was het gezicht van talkshows en debat-programma’s zoals Eerlijk Gezegd op TV1 en Zeven op Z.

Johan Op de Beeck schreef vijf bestsellers over het napoleontisch tijdperk: Napoleons nachtmerrie (2012), Waterloo (2013), de tweedelige biografie Napoleon (2014) en Het hart van Napoleon (2016). Zijn titel Het verlies van België (2015), over het ontstaan van België, was een enorm succes. In 2017 schreef hij een boek over de vrije meningsuiting, in 2018 over Lodewijk XIV van Frankrijk en in 2019 dus Het complot van Laken.

Dit boek wordt als waar gebeurd gepresenteerd en tot p.460 was ik daarvan ook overtuigd. Dan volgt echter het hoogtepunt van het boek, namelijk de poging tot ontvoering van Leopold III en Lilian Baels op de weg tussen Seneffe en Nijvel op vrijdag 26 december 1941 om zeven uur ’s ochtends. Daarbij vallen zoveel doden (langs beide kanten) dat ik toch even begon te twijfelen, omdat ik daarvan nog nooit iets had gehoord of gelezen. Ik ben het uiteraard zelf gaan opzoeken, maar ik vind nergens bevestiging. Aangezien ik echter ook geen verwijzing naar het boek van Op de Beeck vond, denk ik dat ik niet de juiste opzoekingstermen heb gebruikt. Daarom heb ik er Raymond Thielens bij gehaald, opzoeker par excellence. Het wachten is nu op zijn antwoord…

Ronny De Schepper (op basis van Wikipedia)

(*) Het begrip BV bestond toen nog niet…

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.