De Joegoslavische wielrenner (nu Sloveense) Jure Pavlic wordt vandaag zestig jaar. Misschien was hij wel een voorbeeld voor de kleine Tadej Pogacar?

23 jure pavlic

Hij was één van de eerste Joegoslavische profs, maar dan wel van de naoorlogse periode. Want in 1936 nam reeds een Joegoslavisch-Roemeense ploeg (tweemaal vier man van beide landen) deel aan de Ronde van Frankrijk.
Dat Joegoslavië oorspronkelijk de vaandeldrager van de wielersport in Oost-Europa was (wegens de nabijheid van Italië?) wordt ook bewezen in 1948 wanneer de eerste Vredeskoers wordt gereden. Dat waren eigenlijk twéé rittenkoersen die elkaar tegemoet reden en die allebei door Joegoslaven werden gewonnen. In Praag won August Prosinek en in Warschau Alexander Zoric. Ploegen uit het westen waren wel welkom, maar mochten van hun thuisland niet deelnemen. 

Nadat hij tweemaal de ronde van zijn land en één maal ook die van Oostenrijk had gewonnen, ging Pavlic een jaartje bij het Italiaanse amateurteam G.S.Zalf rijden. Daarna zou hij als prof drie jaar voor Carrera uitkomen. Zijn beste jaar was 1989, quand il remporte l’Intergiro du Tour d’Italie et se classe 3e du Grand Prix de la Montagne.

Na zijn profcarrière werd Pavlic bondscoach voor de junioren, zoals bovenstaande foto van Viribus Unitis op 4 juli 2009 “bewijst”… (Wikipedia)

2 gedachtes over “Jure Pavlic wordt zestig…

  1. Hello mr De Schepper,

    I am a Romanian cycling fan and I am interrested in the history of the sport. I treid to find more about the people mentioned above, but sadly all information from the early days died with them.

    Could you please e-mail me if you have more information about this first participation of Romanian riders in the Tour, or at least tell me what is the source of the information in this article?

    Thanks a lot.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.