Raf Vandenbussche (*) behaalde in 1993 met “Depot socio” de publieksprijs in de wedstrijd voor lunchtheater. Op bovenstaande foto genomen bij de opening van De Vlam, het lokaal van het Masereelfonds Temse, in 1980 staat Raf uiterst links.

Het stuk werd op 20 maart 1993 opgevoerd in de Backstage in een regie van Helga Demeyer. Het decor bestond uit een aantal “koppen” geleend door AMSAB nadat productieleidster Greta De Paepe o.a. aan mij gevraagd had of ik er zo geen wist staan! (Ik werkte toen nog voor de socialisten en had bovendien zelf ook meegedaan aan de wedstrijd.)
Jacques Wolff, ongetwijfeld een amateur, speelt een oude Gentse volksfiguur die dergelijke beelden moet afstoffen en uitlenen indien nodig – maar dat laatste is niet vaak meer nodig. Myriam Bronzwaar (Julia uit “Thuis”!) is de secretaresse van Vandenbroucke, die ‘omdat het niet anders kan’ toch een beeld van Eedje Anseele komt ophalen. Jacques kent haar niet “van zijn wijkclub”, zegt hij, maar wat denkt dat boerke wel? Ze is geselecteerd door De Witte & Morel en als referentie heeft ze haar dienst bij Vandeputte van het VBO.
“Het VBO? Maar dat is een bocht van 180°!”
“Snulleke, het VBO ligt vlakbij de Keizerslaan, ge kent gij zeker uwe weg niet in Brussel.”

Enzovoort. Eigenlijk wel geestig, zij het niet erg briljant geacteerd.
Raf heeft duidelijk zijn frustraties van zich afgeschreven. “Uiteraard” leest Jacques “Het Laatste Nieuws” en kijkt hij naar VTM, maar anderzijds kent hij toch nog zijn klassieken, terwijl ze voor Myriam alleen maar seksobjecten zijn. Maar als Jacques dan denkt dat ze voor alles “in” is, dan krijgt hij natuurlijk een draai om z’n oren voor dergelijke “seksuele intimiteiten tijdens het werk”.

Ronny De Schepper

(*) Ik kende Raf natuurlijk als voormalig directeur van het Masereelfonds, maar op dat ogenblik was hij hoofd van Human Resources bij Het Laatste Nieuws, dacht ik. Tien jaar geleden werd hierop gereageerd door Therese Geenens dat hij op dat moment directeur communicatie en HR van het Universitair ziekenhuis te Brussel (Jette) was, voorzitter van muziektheater LOD te Gent en bestuurslid van Kunstencentrum Vooruit.

Een gedachte over “Dertig jaar geleden: “Depot socio” van Raf Vandenbussche

 1. Dag Ronny,
  Ik heb Helga Demeyer nog gekend toen ze op Herman Teirlinck zat.
  Ze heeft zich zelf naar het schijnt het leven ontnomen in Zuid Afrika toen ze samen was met Stef Bos.
  Ik vond haar een heel mooie speciale vrouw.
  Groeten
  Rudolf

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.