Fabian, het Amerikaanse tieneridool uit de periode rond 1960, viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

Fabian Anthony Forte werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania, en werd in 1957 ontdekt door Bob Marcucci en Peter DeAngelis, de eigenaren van Chancellor Records. Platenproducenten stroopten in die tijd de zuidelijke wijken van Philadelphia af op zoek naar knap en jong talent. Frankie Avalon, eveneens uit Zuid-Philadelphia, tipte hen over Fabian. Beiden zijn typische vertegenwoordigers van wat men later “de Bobbies” is gaan noemen, ook al is hun voornaam nu juist niet Bobby. Men noemt het ook wel eens “highschool rock”: rock’n’roll die niet langer working class is, maar eerder middle class. Om zich een idee te vormen van wat ik daarmee bedoel, kan ik het beste naar de musical Grease verwijzen.
Een jaar later, inmiddels bekend onder de artiestennaam Fabian, won hij zilver als de meestbelovende mannelijke vocalist van 1958. Een jaar nadien zou zijn grootste hit “Sheila” volgen, een duidelijke doorslag van Buddy Holly’s “Peggy Sue”. Daarna volgden nog een tiental hits, acht elpees en drie gouden platen. Zijn zangcarrière kwam echter reeds min of meer ten einde op zijn achttiende toen hij zijn contract met Marcucci afkocht en een overeenkomst voor zeven jaar aanging met 20th Century Fox.
Zijn eerste rol speelde hij in de weinig succesvolle film Hound-Dog Man (1959) van Don Siegel, gevolgd door films als North to Alaska (1960). Hij kreeg kritiek te verduren vanwege zijn rol van psychopathische moordenaar in de aflevering “A Lion Walks Among Us” van het tv-programma Bus Stop, omdat die aflevering uiterst gewelddadig was, hetgeen ertoe leidde dat andere zenders de aflevering weigerden uit te zenden en het programma zelfs in de Amerikaanse Senaat ter sprake kwam. In november 1965 werd hij gecontracteerd door American International Pictures en speelde hij in films als A Bullet for Pretty Boy (als Charles Arthur Floyd) uit 1970.
In 1973 pikte hij het zingen weer op. De populariteit uit zijn tienerjaren zou hij echter niet meer bereiken.
Fabian is drie keer getrouwd, de laatste keer in 1998 met de Amerikaanse schoonheidskoningin Andrea Patrick.

Ronny De Schepper

45 Fabian zingt Tiger in 1959

Een gedachte over “Fabian Forte wordt tachtig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.