Vandaag 115 jaar geleden was de Franse rijwielhandelaar Paul Cornu (1881-1944) de eerste die een vrije vlucht maakte in een helikopter. Hij moest wel zelf trappen…

Deze vlucht op 1,50 meter hoogte duurde 20 seconden en vond plaats op 13 november 1907 in Coquainvilliers. De 6,20 meter lange helikopter (ook wel bekend als de “vliegende fiets”) bestond uit een 24 pk Antoinette-motor en twee rotoren met een diameter van 6 meter, die in tegengestelde zin draaiden om het koppel tegen te gaan. Het toestel had een startgewicht van 260 kg en als primitieve vorm van besturing aan beide zijden een kleine vleugel.
In 1906 werd in Frankrijk een prijs in het vooruitzicht gesteld voor diegene die een parcours van één kilometer kon vliegen. Dit was de Deutsch-Archdeacon Prijs. Cornu schreef zich in en wist van vrienden genoeg geld te verzamelen om het project te beginnen. Op twintig seconden tijd geraakte je met een fietsende helicopter echter geen kilometer ver, zodat de prijs uiteindelijk zou worden gewonnen door zijn landgenoot van Britse afkomst (zijn vader was Frans correspondent voor The Daily Telegraph) Henri Farman (1874-1958). In de jaren negentig deed hij nog aan wielrennen (in 1892, zijn enige jaar als beroepsrenner voor het Michelin-team, werd hij Frans kampioen in de halve fond en won hij Paris-Clermont-Ferrand), maar rond de eeuwwisseling ontdekte hij het autoracen. Nadat hij zijn eigen toestel ontworpen had, nam hij op 29 maart 1908 als eerste een passagier mee de lucht in. Tussen 25 mei tot 2 juni 1908 ondernam Farman enkele vluchten, waaronder één met een passagier en één van 1471 m op een hoogte van ongeveer 7 m. Aldus was Gent de eerste Belgische stad waar een luchtvaartpionier een geslaagde vlucht met een vliegtuig maakte. Op de plek waar hij zijn demonstraties hield in de Gentse haven (nabij de Muide), werd een straat naar hem vernoemd.
Alhoewel Cornu zijn vehikel dus al trappend in de lucht kreeg en daardoor op het internet “un cycliste” of “a cyclist” wordt genoemd, heb ik toch geen bevestiging kunnen vinden of hij, net als Farman, nog aan competitie-wielrennen heeft gedaan. Bij een bombardement van de geallieerden in de aanvang van D-Day werd zijn huis geraakt en overleed Cornu ruim een week voor zijn 63e verjaardag.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.