De Duits-Amerikaanse filmcomponist Hans Zimmer viert vandaag zijn 65ste verjaardag.

Op 10 oktober 2000 opende het 27e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen‑Gent met een optreden van filmcomponist Hans Zimmer in het Gentse Sportpaleis. Het was voor het eerst dat Hans Zimmer, die wereldfaam verwierf met zijn muziek voor films als “Driving Miss Daisy”, “The Lion King”, “Rainman” en onlangs “Gladiator”, zijn eigen werk live uitvoerde. Hans Zimmer is immers één van de grootste namen op het vlak van het componeren met synthesizer en computer (niet voor niets leidt hij de muziekafdeling van Dreamworks, de studio van zwaargewichten Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg en David Geffen), een domein waarop de échte liefhebbers van filmmuziek (zeg maar de fans van Max Steiner, Miklos Rozsa of de familie Newman) met afgrijzen neerkijken, maar het is goedkoop en het gaat razendvlug.
Precies daarom keken zij met veel belangstelling uit of Zimmer de toets van een live-concert kon doorstaan. Voor deze wereldpremière werd hij bijgestaan door solisten Lisa Gerrard, Lebo M., Heitor Pereira en Pete Haycock. Verder werd hij omringd door mensen als Harry Gregson‑Williams, John Powell, Henning Lohner en Gavin Greenaway, beginnende filmcomponisten die binnen zijn eigen bedrijf (Media Ventures) worden opgeleid.
In tegenstelling tot de “traditionele” namen (en ook wel onze eigen Dirk Brossé, die op die avond als dirigent optrad), die allemaal een klassieke opleiding hebben genoten, stamt Zimmer eigenlijk uit de popmuziek. Alhoewel hij van Duitse afkomst is, was hij toch de man achter de Britse popgroep The Buggles, die een hit scoorden met “Video killed the radio star”. Ook binnen de popmuziek is hij dus iemand uit het clipcircuit en niet vertrouwd met live-optredens. Toch werd hij opgemerkt door een “traditionele” filmcomponist, Stanley Myers (“The Deer Hunter”), die hem in het filmwereldje introduceerde.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Hans Zimmer wordt 65…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.