Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de West-Vlaamse ex-beroepsrenner Emmanuel Thoma is omgekomen bij een verkeersongeval (foto Jos Demarée).

Oud-beroepsrenner en wielertoerist Emmanuel Thoma (85) uit Rollegem-Kapelle is overleden op 27 augustus 2002. Dinsdagavond raakte hij zwaargewond bij een verkeersongeval op het kruispunt van de Smissestraat met de Lendeleedsestraat in Sint-Eloois-Winkel. Emmanuel Thoma was op de terugweg van een koers in Lendelede. Op het kruispunt kwam hij met zijn koersfiets in aanrijding met een lichte bestelwagen.
De dienst 100 van Ledegem en een MUG-team uit Roeselare brachten het slachtoffer ter plaatse de eerste zorgen toe. Even later werd de man overgebracht naar een Roeselaars ziekenhuis, waar hij aan zijn verwondingen is overleden. In de bestelwagen raakte niemand gewond.
De voormalige beroepsrenner boekte zijn grootste successen in Nokere Koerse (1946) en het Kampioenschap van Vlaanderen (1948). In 1949 werd hij nipt geklopt door Maurice Diot in Parijs-Brussel. Op die dag had hij de grote winst bijna te pakken. Twee jaar later won hij wel de Omloop Mandel-Leie-Schelde (1951). Nog in 1951 behaalde hij brons in het Belgisch kampioenschap voor profs in Quareignon. Toen Briek Schotte in 1950 de 12de Gent-Wevelgem won, eindigde Thoma op de vijfde plaats.
In maart 1999 was Emmanuel Thoma nog te gast bij de seniorenwerking van de heemkundige kring Wibilinga uit Wevelgem. Hij was er uitgenodigd op een gespreksavond met andere oud-renners uit de jaren veertig en vijftig, zoals Roger Decock, Robert Nolf en André Pieters.

Marc Holderbeke op de Wielersite

3 gedachtes over “Emmanuel Thoma (1917-2002)

      1. de foto onderaan – de renner – met trui ‘Reno-Marcel Kint is NIET Emmanuel Thoma. De foto bovenaan is WEL Emmanuel Thoma. Foto bovenaan : Maniel wint Nokere Koerse in 1946.

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.