Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de Zuid-Afrikaanse wielrenner Ryan Cox overleed op 28-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand en een aderbreuk in zijn lendenen, waardoor zijn belangrijkste organen uitvielen. Dit werd veroorzaakt door complicaties na een operatie tegen spataderen in één van zijn benen die hij begin juli had ondergaan.

Cox begon zijn carrière bij Amore & Vita en reed vervolgens twee jaar voor het Duitse Team Cologne. In 2001 was hij in Lissabon de eerste Afrikaan ooit die zich klasseerde (65ste) in een WK voor profs. Vanaf 2003 tot zijn dood in 2007 kwam hij uit voor Team Barloworld. Vooral in 2004 en 2005 was hij succesvol; zo won hij etappes in de Giro del Capo en de Ronde van Langkawi. In 2005 won hij ook de eindklassementen van de eerder genoemde Ronde van Langkawi (foto) en de Ronde van het Qinghaimeer. In datzelfde jaar eindigde hij tweede in de eindstand van het Aziatische continentale circuit, de UCI Asia Tour. Ook werd hij in zowel 2004 als 2005 Zuid-Afrikaans kampioen op de weg bij de profs. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.