Zo staat het alvast in mijn agenda: 19 juni 1922 Georges Wambst wint “le Tour de Marne” (misschien de eerste triatlon?). Helaas heb ik er niet bijgevoegd waarom ik dat zo formuleerde. Bovenstaande foto van Wikiwand is overigens van drie jaar later en toont Wambst als overwinnaar in Parijs-Reims.

Uiteraard is het een grapje dat hij de eerste triatlon zou hebben gewonnen. We weten allemaal dat de triatlon ontstaan is op Hawai, eind jaren zeventig. Maar op zoek naar de juiste datum kwam ik op Wikipedia toch het volgende tegen: “De eerste triatlons werden georganiseerd in Frankrijk, tussen 1920 en 1930. Deze werden eerst in Joinville georganiseerd en later in Meulan en in Poissy. De wedstrijd kreeg nog niet de naam ‘triatlon’, maar heeft verschillende namen gehad: van Les Trois Sports over La Course des Débrouillards tot La Course des Touche-à-Tout. De wedstrijd werd een lokale traditie die jaarlijks doorging zonder massale belangstelling. In 1934 was La Course des Trois Sports in La Rochelle het meest excentrieke gebeuren van het jaar. De wedstrijd bestond uit een oversteek van het kanaal (ongeveer 200 m zwemmen), een fietsparcours van 10 km van de haven van La Rochelle naar het parc de Laleu, gevolgd door 3 rondes op de piste van stade André-Barbeau (dus 1200 m lopen).” Maar dus nog altijd geen Georges Wambst (die in 1922 zijn militaire dienst deed) en ook geen Tour de Marne. Wie helpt?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.