Het is vandaag al 35 jaar geleden dat in Oudergem het Feest van De Rode Vaan zou hebben plaatsgehad. Ik zal eerlijk zijn: ik herinner mij daar helemaal niks meer van. Ik vraag me zelfs af of dit überhaupt wel heeft plaats gevonden? Akkoord, sedert de discussie over het fameuze optreden van Boudewijn De Groot in Sint-Niklaas eind jaren zestig durf ik voor zo’n zaken hoegenaamd niet meer mijn hand in het vuur steken, maar aangezien dit Feest plaats zou hebben gevonden midden in de crisis tussen redactie en partij, zou het toch best kunnen dat het uiteindelijk niet is doorgegaan. Hoe dan ook, in het najaar van 1986 had toenmalig hoofdredacteur Piet Lampaert een gesprek met KP-voorzitter Ludo Loose over hoe dat Feest er dan wel zou uitzien…

Eigenlijk was het een naschrift bij het interview dat ikzelf in 1986 had met Johan Verminnen n.a.v. zijn optreden op het feest van de Brusselse communisten. Toen voegde hoofdredacteur Piet Lampaert er een naschrift aan toe om duidelijk te maken, wat er nu eigenlijk met het “echte” Feest van de Rode Vaan aan de hand was…
U hebt het natuurlijk al lang gemerkt : het nieuwe politieke jaar wordt dit jaar niet ingezet met het feest van « de rode vaan » en « le drapeau rouge ». Wel wordt er zondag a.s., 5 oktober, door de Brusselse KP-federatie voorzien in een soort vervanging, want vanaf 12 uur kan u op de VUB-campus terecht voor een feest, dat de bezoekers ongetwijfeld zal doen denken aan « ons » traditioneel persfeest. Waarom er dit jaar geen echt « feest van de communistische pers » is, vroegen we aan Vlaams KP-voorzitter Ludo Loose.
Ludo Loose : Dat er dit jaar geen feest is zoals men het gewoon is, heeft twee oorzaken. Ten eerste bleef er ons na de congresperiodes van de KP — zowel nationaal als federatief — weinig tijd over om nog een feest te organiseren. Maar dat is niet de belangrijkste reden. De voornaamste oorzaak is dat het nieuwe concept dat we voor het feest willen, nog niet op punt staat. Daarvoor werd een compleet nieuwe werkgroep opgericht — althans aan Vlaamse zijde — die het feest in eigen handen neemt en rekening houdt met de opmerkingen die er al jaren over gemaakt worden : te duur, te prestigieus, een te hoge drempel, niet politiek genoeg enz… De voorbereiding om het echt anders en beter te doen, vraagt meer tijd dan die welke nog beschikbaar was. Vandaar dat we besloten hebben om dit najaar geen feest te organiseren en het te verschuiven naar de lente ’87.
— Hoe ziet u dat toekomstig feest ?
L.L. :
Het is de bedoeling dat het opnieuw een feest is dat echt georganiseerd wordt door de partij-instanties, dat het een feest is dat opbrengt voor de communistische pers, zowel qua impact als financieel. Het feest moet een verzameling worden van al die mensen waartoe we ons ook met de rode vaan richten : progressief Vlaanderen. Het moet een trefpunt worden voor al die mensen die onze pers steunen en die Vlaanderen anders willen zien evolueren dan dit nu het geval is. Een tweede belangrijk principe volgens hetwelk we het feest willen organiseren is dat het geen verzameling wordt van aparte federale standjes, maar geakseerd is rond een reeks politieke thema’s waarrond in Vlaanderen — binnen en buiten de KP — gewerkt wordt. Het toekomstige feest moet op een politieke basis opgebouwd worden en niet op een louter commerciële.
— Blijft het een gemeenschappelijk feest van Vlamingen en Franstaligen ?
L.L. :
Het blijft één gemeenschappelijk feest, maar waar de Vlamingen en de Franstaligen zich echt thuisvoeler. De middelen voor de organisatie en de opbouw zullen dan ook gefederaliseerd worden en enkel de basisinfrastructuur zal gemeenschappelijk zijn. Op die wijze kan elke gemeenschap echt aan bod laten komen wat voor die gemeenschap belangrijk en representatief is.
— Zijn er al concretere gegevens bekend over het eerstkomende feest dat op die basis zal georganiseerd worden ?
L.L. :
Er is geopteerd voor 17 en 18 mei ’87 en de plaats waar het zou plaatshebben is het cultureel centrum van Oudergem. We wilden absoluut af van de tentenformule en dan blijft er al niet veel keuze over, dus werd een soort « nationaal » compromis bereikt om het in ’87 alvast in Oudergem (Brussel) te houden. Daar hebben we een tamelijk serieuze en betaalbare vaste infrastructuur en is er uitbreiding naar buiten mogelijk. Dat neemt echter niet weg dat in de toekomst het feest in Vlaanderen of in Wallonië kan doorgaan, zoals dat vroeger trouwens het geval was.
— Hoe kijkt u aan tegen het feest dat de Brusselse KP-federatie zondag a.s. organiseert ?
L.L. :
Ik vind het positief dat men door de ruimte die er gekomen is door het wegvallen van het nationaal feest, het initiatief voor dit feest heeft genomen. Het wordt dus een soort vervanger gericht naar het Brusselse publiek — en ook de Vlaamse Brusselaars worden erbij betrokken — maar waar ook mensen uit Vlaanderen en Wallonië op verwacht worden. Dit Brusselse initiatief kan andere KP-federaties misschien aan het denken zetten om ook dergelijk regionaal feest uit te bouwen in afwachting van het nationaal feest. Ik weet dat men daar in Antwerpen b.v. al over aan het nadenken is.

Referentie
Piet Lampaert, RV-feest: even geduld a.u.b., De Rode Vaan nr.40 van 1986

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.