Een geschiedeniscommissie concludeert na uitgebreid onderzoek dat een monument “Letse Bijenkorf voor Vrijheid” in Zedelgem ter ere van de Letse Waffen-SS ongepast is. Het moet worden gesloopt. Het plaatselijk CD&V-gemeentebestuur volgt deze conclusie, ook onder druk van heel wat Vlaamse organisaties (foto vrtNWS).

In Europa is het nazistisch gedachtegoed terug van onder de stenen gekropen. Ook in Vlaanderen zijn groepjes actief. In sommige Oost-Europese landen, waaronder de Baltische staten zoals Letland, marcheren weer nazistische milities door de straten. In sommige landen worden collaborateurs officieel gevierd als helden. Zelfs delen van de nazi-ideologie zijn aanwezig in het officieel staatsbeleid. Dit alles gebeurt in EU-NAVO-landen en wordt door Brussel en Washington geduld of zelfs actief gesteund.

Gelukkig komt tegen het goedpraten van het nazisme steeds meer verzet. Sinds de oprichting van het monument in Zedelgem in 2018 heeft het monument “Letse Bijenkorf voor Vrijheid” voor controverse gezorgd. Het is niet toevallig dat dit in West-Vlaanderen werd opgericht. Denk aan de West-Vlaamse priester Cyriel Verschaeve een nazi-aanhanger in zwarte soutane. Hij riep jonge katholieke jongens op naar het Oostfront te gaan vechten in vrieskou, sneeuw en modder. Het landelijke, klerikale West- Vlaanderen vormde één van de belangrijke rekruteringsvelden voor oostfronters. In totaal waren er zo’n tienduizend Vlamingen onderdeel van de Waffen-SS en nog eens tienduizend in allerlei paramilitaire nazi- organisaties en logistieke netwerken van de Duitse Wehrmacht (Organisation Todt). Wie vandaag rondkijkt in Vlaanderen botst vaak op families die verbonden waren met de collaboratie en/of oostfronters. Volgens historicus Frank Sebrechts (afkomstig uit Vlaamsgezinde, niet-collaboratiemiddens) in zijn boek “Drang naar het oosten” (324 blz., 2019), wordt in drie Europese landen de collaboratie nog altijd goedgepraat: de Baltische Staten (Estland, Letland, Litouwen), Kroatië en Vlaanderen. Volgens F.Sebrechts waren de oostfronters geen misleide idealisten. Het merendeel van de Vlaamse oostfronters beging wetens en willens oorlogsmisdaden. Sinds de rechtse staatsgreep in Oekraïne (2014) wordt ook daar het nazisme verheerlijkt, tot in de hoogste kringen van de staat, zonder enige vorm van protest van bevriende EU-landen.

In West-Vlaanderen, Zedelgem, werd een Letse beeldhouwer Kristaps Gulbis, gevraagd om een monument, waarover boven sprake, te ontwerpen. Het initiatief ging uit van het Letse Museum voor de Bezetting. Het beschouwt de Waffen-SS niet als oorlogsmisdadigers, maar als anticommunistische patriotten. Het gemeentebestuur van Zedelgem kwam tussen in de kosten voor het monument en ook het Lets Museum. De Museumverantwoordelijken vonden in lokaal historicus en Vlaams Belang raadslid Pol Denys een betrouwbare spreekbuis om de oorlogsmisdaden van de Letse Waffen-SS positief te duiden.  Het monument stelt een bijenkorf voor en is opgedragen aan de ongeveer 12.000 Letten die tussen 1945 en 1946 in een gevangenenkamp in Zedelgem werden opgesloten door de  geallieerden. Vlaamse verzetsstrijders in de wereldoorlog tachtig jaar geleden (Louis Van Brussel, Albert De Coninck, Marcel Louette, e.a.)  én het protest vandaag tegen het monument in Zedelgem, tonen aan dat er een democratisch, progressief Vlaanderen bestaat (we verwijzen ook naar de schitterende VRT-reportagereeks uit 2019 met onder meer ‘Kinderen van het verzet’’). De eis tot het slopen van het gedrocht in Zedelgem werd gesteund door joodse organisaties, verschillende media, historici en democratische partijen. Waarom de eis tot slopen? Omdat uit archiefmateriaal is gebleken, dat de meeste in Zedelgem opgesloten Letse soldaten onderdeel waren van de Duitse Waffen-SS (de geschiedeniscommissie was samengesteld uit Belgische, Letse en internationale experts). Ze concludeerde na grondig onderzoek dat het monument een verheerlijking was van het nazisme en de oorlogsmisdaden van de Waffen-SS. Denk aan de moord op tienduizenden Baltische joden, burgers en het verzet van de partizanen in het Balticum en de ex-Sovjet-Unie. Het CD&V-gemeentebestuur van Zedelgem, dat het monument mee oprichtte, verklaarde dat het niet het doel was het nazisme te verheerlijken. Ze zouden beter moeten geweten hebben. Een monument ter ere van de Letse Waffen-SS kan er onmogelijk aan beantwoorden. Het bestuur zal de conclusies van de historische commissie volgen en het monument slopen.

Miel Dullaert

Een gedachte over “De peperbus van nonkel Miele (9): Letse Waffen-SS

 1. De opinie van Dhr Dullaert is een beetje een ongelukkige combinatie met de VRTnws foto.

  In het artikel op VRTnws lees ik:

  “Het bronzen monument van de bijenkorf herdenkt 12.000 Letten, die op het einde van WO II terecht zijn gekomen in het krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld. Zij werden daar opgesloten, omdat ze, sommigen onder dwang, met de Duitsers hebben meegevochten tegen de Russen.”

  en

  “Volgens Zedelgem draait het standbeeld van de Letse kunstenaar ook helemaal niet om de herdenking van collaborateurs. “Het gaat over het eigenlijke krijgsgevangenkamp”, zegt schepen van Erfgoed Jurgen Dehaemers (CD&V)”

  “”Het monument is er alleen gekomen om aan te tonen dat hier ooit een krijgsgevangenkamp stond, met 150.000 gevangen. Een gigantisch aantal voor deze gemeente, die toen 2.000 à 3.000 inwoners telde. Het is geen eerbetoon aan een Let, of een krijgsgevangene, maar een herinnering aan het kamp zelf”. ”

  Ik kan best wel begrip opbrengen voor de commotie die zo’n herinneringen oproept.
  Soms een beetje eenzijdig in beeld gebracht.
  Het doet me denken aan de verslaggeving rond de herdenking van Solzjenitsyn die de Vendée bezocht na zijn vrijlating.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.