Cabaretier, tekstschijver, toondichter (o.a. voor Lily Castel), zanger, acteur, animator, poppenspeler, clown Fred(dy) Geirnaert (foto YouTube, rechts naast Pat Remue) werd geboren in Meerhem (Voormuidebuurt) uit ouders die beiden werkten in de spektakelzaal Ancienne Belgique in de Veldstraat.

Freddy, meestal kortweg Fred genoemd, speelde als veertienjarige – samen met Pat Remue – traditioneel stangpoppentheater (met Pierke) bij ’t Stropke (1962 tot 1976) op Tsjeeleskest ofte de Heilig Kerstparochie. Tien jaar lang werkte hij ook als zanger-animator bij show-orkest “The Salvators” en bij de cabaretgroepen Gust De Rijcke en ’t Drieklaverblad. Van 1962 af trad hij (ook in een duo met Remue) op in allerlei cabaret- en café chantant-programma’s. Hun hoogtepunt als duo kennen ze na de tweede helft van de jaren 1980. Vanaf 1983 (tot 2002) toerde hij met zijn eigen kinderprogramma “Fred’s Kindercarrousel”. In 1986 en 1987 stelde hij de Gentse Feesten-shows “In ‘t Wit Paard” samen, met Georges Valentini (met wie hij nummers maakte als “Als ‘k in den hemel ben” en “Een stad gelaak Gent”), Lou Marcel, Eric Raes en Christiane Locufier en met de orkesten van  Roger Renard en Eddie De Latte. Van 1986 tot 2002 werkte hij samen met o.a. Rolando, Willy Bart en Maurice Dick, met wie hij ook poppentheater speelde bij achtereenvolgens Koninklijk Poppentoneel Festival en Wimpie’s Poppentheater. Van 1990 tot 1995 stond hij in de Gentse Feesten-show op het Laurentplein met Lily Castel en andere Vlaamse artiesten. In 1996 werkte hij als zanger mee aan de cd “Kaak kaak nen dreidekker-5” en speelde hij als acteur in  ‘Jawadde es maa da ne Kerstdag’ bij Theater Burlesk van Vanessa Van Durme en in de Minardkomedie ‘Keizer, wà keizer’ met het Goe Were-gezelschap van Dirk Lajoie. In 1998 werkte hij mee aan de CD “Were nen tourné général” van Toni Fakkel jr. Van dat jaar tot 2004 organiseerde hij zelf Gensche Fieste-programma’s in de Zaal Seleskest. In de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw werd hij geregeld geëngageerd voor de Poatersoolfieste op het Kaatsbalpleintje. Van 2005 af werkte hij geregeld samen met Theaterplatform en Theater Scala. In 2007 werd hij Ambassadeur van de Gentse Leute. In 2010 werkte hij weer een tijd samen met Pat Remue als komisch duo tijdens de “Humor”-avonden van Dirk Lajoie in de Minardschouwburg. Tijdens de Gentse Feesten van dat jaar speelde Geirnaert met Ronny Marino, in een clubhuis van een sportvereniging aan de Watersportbaan, een Gents café chantant-programma.  In 2012 werd hij door de Stad Gent gehuldigd voor vijftig jaar podiumcarrière. In 2013 creëerde hij het liedjesprogramma “Van Charles Trenet tot Romain Deconink” met pianiste Ann Lemaitre.

Freek Neirynck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.