Vijftig jaar geleden sterft Duane Allman, rock guitarist, in a motorcycle accident at 24. Hij laat een dochter na (rechts op de foto).

Duane Allman en zijn jongere broer Gregg Allman groeiden op in Daytona BeachFlorida. Ze verloren al op zeer jonge leeftijd hun vader, die werd vermoord door een kennis. In hun vakanties verbleven ze bij hun grootmoeder in Nashville, waar ze muziek leerden spelen.

De broers speelden in verschillende plaatselijke bands waaronder de Allman Joys en the Hourglass. Ze werden sterk beïnvloed door bluesartiesten zoals B. B. King en Muddy Waters. In 1969 richtten ze The Allman Brothers Band op. Hun gelijknamige debuutalbum werd aan het eind van dat jaar uitgebracht, gevolgd door het tweede album Idlewild south.

In maart 1971 werd het album The Allman Brothers Band at Fillmore East uitgebracht. Die plaat wordt beschouwd als het creatieve hoogtepunt van Duane’s te korte carrière. Dit album wordt vaak beschouwd als een van de beste live-albums aller tijden. Op dat album staan rock- en bluesnummers met veel lange improvisaties. zoals In memory of Elizabeth Reed en Whipping post. Kenmerkend voor het geluid van deze band zijn onder meer de twee sologitaren (van Duane Allman en Dickey Betts) en de dubbele drums (Jai Johanny Johanson en Butch Trucks). Gregg Allman neemt de toetsinstrumenten en de meeste zang voor zijn rekening. In februari 1972 (na het overlijden van Duane) werd het dubbelalbum Eat a peach uitgebracht, met zowel live- als studio-opnames, die deels eerder zijn opgenomen met Duane Allman.

Duane Allman was als begaafd (slide-)gitarist ook een veelgevraagd studio- en sessiemuzikant. Hij heeft dan ook met veel topartiesten gespeeld, zoals Clarence CarterEric Clapton (één van de bekendste nummers waarop Duane Allman speelt is “Layla”, van Derek & The Dominoes), King CurtisAretha FranklinLaura NyroWilson PickettOtis RushPercy Sledge , Johnny Jenkins , Boz Scaggs , Delaney & Bonnie , Doris Duke en jazzfluitist Herbie Mann. Veel nummers zijn te horen op de verzamelbox Duane Allman, an anthology.

Duane Allman werd in 1982 postuum opgenomen in de Georgia Music Hall of Fame. In 2003 werd hij tweede in de lijst van de 100 beste gitaristen aller tijden van het tijdschrift Rolling Stone. Hij moest alleen Jimi Hendrix laten voorgaan. (Wikipedia)

Een gedachte over “Duane Allman (1946-1971)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.