Het is vandaag al dertig jaar geleden dat de Nederlandse wielrenner Piet Van Est, jongere en minder bekende broer van de legendarische Wim Van Est (maar toch bekender dan zijn andere oudere broer Nico), in Roosendaal is overleden. Piet Van Est werd amper 57 jaar.

Piet Van Est won in 1956 een etappe van de Ronde van Europa. Dat vind ik nog altijd een merkwaardige organisatie waarover ik graag wat meer zou vernemen. In 1954 was er al een editie geweest, gewonnen door Primo Volpi, en de editie van 1956 zou uiteindelijk door Roger Rivière worden gewonnen. De Roemeen Constantin Dumitrescu, die gisteren overigens wel degelijk “bij leven en welzijn” 85 jaar is geworden, won twee ritten in die editie en het heeft er dus wel de schijn van dat dit een ronde voor amateurs was, ook al zou Piet Van Est in 1955 al een profcontract hebben gehad bij het Zwitserse Alpa. Merkwaardig omdat hij bij mijn weten dat jaar niet in Zwitserland heeft gekoerst, maar voor de Nederlandse amateurploeg Delbana wel heeft deelgenomen aan Olympia’s Tour, waarin hij overigens ook een rit heeft gewonnen. In 1956 zou Piet Van Est dan als “individueel” hebben gereden…
Nog in 1956 werd Piet Van Est tweede in de tijdrit van de Ronde van Nederland en won twee jaar later (1958) zelf deze Ronde, zo staat er op de keerzijde van het prentje van Piet Steenvoorde, dat verkeerdelijk aan Piet Van Est wordt toegeschreven, maar die “tweede in de tijdrit van de Ronde van Nederland” kan ik dan toch niet terugvinden op de Wielersite. Echter wel dat hij dat jaar een criterium wint in de zogenaamde Benelux-ronde en dat vóór niemand minder dan Rik Van Looy. Dus toch prof? Of onafhankelijke? (Bestond die categorie wel in Nederland?)
Misschien daarom dat hij enkele jaren later werd aangetrokken als ploegmaat van Rik Van Looy. Toen stelde hij zich in de Giro d’Italia 1961 totaal in dienst van zijn kopman en wel op zo’n verdienstelijke wijze, dat hij voor 1962 opnieuw een contract ontving. Hij won zelf ook de achtste rit van Cosenza naar Taranto voor Jean Stablinski, Ernesto Bono (nochtans niet te zien op bovenstaande foto), Willy Schroeders en Jesus Galdeano.

26 piet van est

In de tussentijd had hij jaarlijks aan de Ronde van Frankrijk deelgenomen zonder echter uit te blinken. Toen reed hij voor bandensponsor Vredestein, afwisselend gelinkt aan Magneet (zie foto), Locomotief en aan Eroba. Dat laatste jaar (1960) reed hij ook nog voor Groene Leeuw. Blijkbaar mocht dat nog in die tijd.
Vanaf 1963 begon het bergaf te gaan met zijn carrière, al won hij dat jaar nog twee ritten in de Ronde van Nederland. Ook toen had hij een Nederlandse én een Vlaamse ploeg (resp. Robur en Mann). In 1964 ging hij met de Televizier-ploeg voor een laatste maal naar de Tour (opgave in de zestiende etappe) en hij beëindigde zijn carrière in 1965 bij Gazelle met een overwinning in Duffel.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Piet Van Est (1934-1991)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.