Niet alleen Susan Sarandon viert vandaag haar 75ste verjaardag, dat is ook het geval met de Gentse theaterlegende Eddy Daese (foto Johan Martens)

Eddy Daese werd geboren in de wijk Brugse Poort als zoon van Theo, op dat moment ook al een legendarisch figuur uit het Gentse amateurtheater. Eddy debuteert dan ook zelf op 19-jarige leeftijd in het amateurtoneel van de MJA, samen met o.a. Frank Beke. Daarna wordt hij dankzij Albert Hanssens toneelmeester bij het NTG. Ondertussen begint hij ook teksten te schrijven voor het cabaret dat zijn vader met Henri Fack in de Minard bracht. Bovendien was hij productieleider bij Theater Vertikaal. Daar ontstonden zowel Moereloere als (in 1975) het Gents Amusements Theater. Net op het moment dat hij hiervoor een vaste stek vindt in de oude cinema Cameo op de Rijhovelaan, komt het tot een breuk met zijn vader. “Zijn vriendenkring beweerde dat ik hem uit mijn stuk Voor de goede zaak had weggecijferd. Toen in 1979 mijn ander werk Viva Sporta er kwam, weigerde vader zijn rol en zijn aanhang begon mij te enteren,” vertelt hijzelf tegen Michel Casteels. In 1983-84 zag ik een aantal van zijn voorstellingen…
Begin 1983
“Voetbaltrainer neemt ontslag” met Eddie Claes als een energieke voorzitter à la Verhofstadt, Hugo Van Damme een geslepen administrateur en Marc Reynaerts goddelijk in zijn typering van de Hollandse vedette Willem Van Hagelen (!). Ook Leon Van de Slycke was goed getypeerd in de oude glorie Miel Wittewrongel.
23 april 1983
Eddy Daese schreef en regisseerde daarna “Biesten temmen“. Het decor was van Michel Bracke. Met Sonia Berbiers, Ignace Branquaer, Carine Bommelyn, Wim De Puydt, Frank Van Laecke, Henri Fack, Leon Van De Slijcke, Walter Vandenberghe en ook nog met Dirk Willems. Stuk geïnspireerd op “Kiss me Kate”, maar met teveel plans, teveel clichés over critici en over het algemeen te “realistisch”. Het lijkt soms wel een “echte” repetitie. Gevolg: tempo te traag, dramatische spanning ontbreekt (eigenlijk draait het alleen om: waarom is Carine ambetant? Geef toe, een beetje weinig voor een ganse avond). Het is eerder een curiosum: de mensen willen inderdaad wel eens een blikje achter de schermen werpen en voor Daese is het een aanknopingspunt om zijn opvattingen over amateurtoneel te ventileren.
18 november 1983
Eddy Daese schreef en regisseerde ook “Elk zijn huiske mee zijn kruiske” in een decor van Eric Meuleman. Met Sonia Berbiers (Arlette Moreels), Hugo Van Damme (Eric Moreels), Carine Bommelyn (Caroline), Wim De Puydt (Johan Moreels), Anita Andries (Marie-Antoinette), Chris Van den Daele (Freddy), Carine Andries (Ingrid), Marc Reynaerts (Guido) en Eddy Daese speelde zelf Patrick, net als Freddy en Guido een vriend van Jo.
23 december 1983
Donald Coburns “Gin Game” werd als “Kaarten op tafel” (1978) gespeeld in een regie van Eddy Daese en een decor van Michel Bracke met Rosa Geinger (Livina Donckers) en Rik Vanderheyden (Martin Vandewalle). Gezien in het G.A.T.
28 januari 1984
Eddy Daese schreef en regisseerde ook “’t Es zonde, zei ze…” in een decor van Eric Meuleman met Sonia Berbiers (Zinette), Wim De Puydt (Zilbert), Frank Van Laecke (Zerard), Eddie Claes (Zorges), Ignace Gulinck (Zulien), Hugo Van Damme (Zeroom) en Eddy Daese speelde zelf Zaak.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.