Het is vandaag al dertig jaar geleden dat de Nederlandse ex-prof Fons Steuten (links op bovenstaande foto, naast Jo De Haan) op een tragische wijze om het leven kwam.

Fons Steuten was eind jaren vijftig en begin jaren zestig amateur, werd prof in 1964 en maakte dat jaar meteen zijn debuut in de Tour de France. Dit liep echter niet zo gunstig af voor deze sympathieke Limburger. In de derde etappe kwam hij ten val en in de zevende staakte hij de strijd. Fons Steuten zou nooit meer deelnemen aan de Tour de France!
Nog enkele jaren fietste hij als prof, om uiteindelijk toch weer als amateur te gaan koersen. Hij reed nog lang in verscheidene wielerbonden bij de vrije liefhebbers. In 1973 zou hij in die categorie zelfs een wereldtitel hebben gewonnen (zie foto van Piet Kessels hieronder). Alleszins won hij drie jaar later de Ronde van Ierland en nog een jaar later ging hij in Zuid-Afrika een 5de plaats halen in de Rapport Tour.
Dan, op zaterdag 22 september 1991, slaat het noodlot toe. Fons is op zijn racefiets op weg naar het verzamelpunt van zijn trimclub. Plots komt een kind met z’n fietsje achter een auto vandaan, Fons Steuten kon het kind niet meer ontwijken en sloeg met zijn hoofd tegen het wegdek. Zwaar gewond en in coma werd Fons naar het ziekenhuis gebracht. Hulp mocht echter niet meer baten. Fons Steuten werd 53 jaar.

(Met dank aan Hetty Gommans en Wilfried Journée van de Wielersite)

09-fons-steuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.