Over jeugdliteratuur wordt veel geluld, dat is zowat de conclusie die zich in een mank alexandrijn opdringt wanneer men het nieuwe Kritak-boek van Eric Hulsens, « Een kinderhoofd is gauw gevuld », terzijde legt.

Dit is echter geen reflectie op het kritische geschrijf van Hulsens zelf maar op de moraliserende krabbels (van schrijvers én recensenten) waartegen hij zich zelf zeer agressief afzet. Een logisch gevolg van de manier waarop Hulsens polemiseert (onze lezers wel bekend o.a. door zijn inleiding op het door ons gepubliceerde debat over jeugdliteratuur en door zijn medewerking aan Heibel) is wel dat het soms verwaand gaat klinken. En ook stelt hij af en toe irrealistische eisen, zo wil hij Jaklien Moerman “oprukkende verkavelingen” laten tekenen (p.87).
Maar dat zijn natuurlijk schoonheidsfoutjes. Voor een bundeling van tijdschriftenartikels die niet aaneen werden geschreven, noch bewerkt (met bijgevolg nogal wat herhalingen) is dit toch een zeer leesbaar en aanbevelenswaardig boek geworden, zodat de voor de hand liggende woordspeling „Ook een Hulsens-boek is gauw gevuld” totaal misplaatst is. Hulsens besteedt immers zeer veel zorg aan ieder individueel artikel.
Naast zijn wetenschappelijke degelijkheid onderscheidt Hulsens zich ook door een bijtende ironie, zoals bij de bespreking van werk van René Struelens (p.89), Karel Verleyen (p. 135) en Cor Ria Leeman (p. 150), ironie die echter ook mild humoristisch kan zijn zoals bij de Leopold Vermeiren-recensie (p. 150). Ook tof vin’ ‘k z’n aanval op de « vlotdoenerij » (p.106).

Referenties
Eric Hulsens, Een kinderhoofd is gauw gevuld, Kritak, 266 blz.
Ronny De Schepper, Over jeugdliteratuur wordt veel geluld, De Rode Vaan nr.38 van 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.