De Amerikaanse zanger David Clayton-Thomas, bij ons vooral bekend als leadzanger van de jazzrock-groep Blood, Sweat & Tears, viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

In augustus 1967 besloten gitarist Steve Katz en orgelist Al Kooper van The Blues Project een band op te richten, waarin de jazz meer aan bod zou komen. Samen met drummer Bobby Colombo, bassist Jim Fielder (ex-Mothers of Invention, ex-Buffalo Springfield), saxofonist Fred Lipsius, trombonist Dick Halligan en de trompettisten Randy Brecker en Jerry Weiss wordt dat dan Blood, Sweat and Tears en in december komt hun eerste elpee, “Child is father to the man” (CBS) uit. Het is overigens niet enkel een fusie van jazz en pop, met een heuse ouverture komt “I love you more than you’ll ever know” van Al Kooper ook dicht tegen klassieke muziek aan. Er staan overigens ook een paar prachtige covers op: “So much love” (Goffin-King), “Just one smile” (Randy Newman), “Without her” (Harry Nilsson) en “Morning glory” (Tim Buckley).
Het jaar daarop brengt Blood, Sweat and Tears “BST II” uit in een gewijzigde bezetting: Kooper, Brecker en Weiss verlieten de groep en werden vervangen door zanger David Clayton-Thomas (die onmiddellijk succes oogst met zijn eigen “Spinning wheel”) en de trompettisten Lew Soloff en Chuck Winfield. Dick Halligan nam Koopers plaats in aan het orgel, zodat zijn eigen plaats als trombonist werd ingenomen door Jerry Hyman. Het systeem blijft echter hetzelfde, zelfs het klassieke element blijft met een intro gebaseerd op “Les trois gymnopédies” van Satie aanwezig. En natuurlijk zijn er ook weer covers: “God bless the child” (Billie Holiday), “And when I die” (Laura Nyro), “You’ve made me so very happy” (Berry Gordy jr) en “Smiling phases” van Stevie Winwood en Jim Capaldi, dat ook op de verzamelelpee “Fill your head with rock” komt te staan.
Blood, Sweat and Tears brengt in 1970 een derde elpee uit en maakt als eerste echte popgroep een toernee “achter het ijzeren gordijn”. Toch was dit nieuwe album een flop vergeleken met de vorige twee albums.
Het vierde album bevestigde dat het niveau van de band daalde, en zorgde er bovendien voor dat er opnieuw problemen ontstonden tussen de bandleden onderling. Jerry Hyman werd vervangen door Dave Bargeron en de rest van de groep splitste zich in een jazz-fractie en een rock-fractie. Zanger Clayton-Thomas verliet de groep om een solocarrière te beginnen. Hij werd vervangen door Bob Doyle, die op zijn beurt na enkele jaren weer werd vervangen door Jerry Fisher. Fred Lipsius verliet de band eveneens en werd vervangen door Joe Henderson en daarna door Lou Marini Jr., terwijl Larry Willies in de plaats kwam van Dick Halligan. George Wadenius werd tweede gitarist. Met de nieuwe formatie werd de LP “New Blood” gemaakt. Dit album flopte opnieuw, waarna de groep besloot zich meer op jazzmuziek te richten. Dit besluit viel niet in de smaak van Jim Fielder en Steve Katz, die de band daarom verlieten.
De albums “No Sweat” en “Mirror Image” verkochten slecht, maar David Clayton-Thomas kwam terug. Toch is dit het begin van het einde: in 1975 wordt “New City” uitgebracht, maar zelfs de gebruikelijke covers (“Got to get you into my life” van The Beatles, “Naked man” van Randy Newman en “One room country shack” van John Lee Hooker) zijn niet meer wat ze zijn geweest. Toen vervolgens Bobby Colombo, het laatste originele bandlid in 1976 opstapte, kon alleen Clayton-Thomas er nog voor zorgen dat de band overeind bleef, maar dan wel in het nostalgie-circuit.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “David Clayton-Thomas wordt tachtig…

  1. Dag Ronny, is het mogelijk om me te contacteren over Juan Lozano? Ik wil mijn broer verrassen want hebben samen op dezelfde lagere school gezeten.

    Like

    1. Beste Luc, je reactie bevat geen mailadres, dus antwoord ik maar langs deze weg. Dat interview met Lozano is ondertussen zo’n veertig jaar oud en ik heb sindsdien geen enkel contact meer gehad met de man. Het spijt me dus, maar ik kan je niet helpen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.