Ann Christy zingt er o.a. over. Een jongen en een meisje staan te liften langs dezelfde weg. Hij wil naar het zuiden, zij wil naar het noorden, maar de zon schijnt, er is geen enkele auto van Taxistop die passeert, het koren wiegt zachtjes heen en weer in de wind en de dag is nog lang. Als de avond valt, hebben ze stuivertje gewisseld en rijdt zij naar het zuiden en is hij het noorden kwijt. Een typische vakantieliefde, zingt Anneke. Maar, wie weet, misschien nemen ze wel een geslachtsziekte mee op hun verdere tocht door Europa ?

NIET DRAMATISEREN
Alhoewel de vakantieperiode een piek vertoont in de kurve van de geslachtsziekte (door de vluchtige en veelvuldige contacten), mogen we de toestand toch ook niet dramatiseren. Maar een beetje voorlichting is natuurlijk nooit weg, vooral niet in ons gezegende landje waar seksuele voorlichting nog nergens staat en een harde sjanker de stok achter de deur is waarmee men de hitsige hond tracht te slaan.
De leeftijd waarop geslachtsziekten in België het vaakst voorkomen is tussen 20 en 25 jaar, maar er is — door een grotere seksuele vrijheid — een tendens tot verjonging naar analogie met het buitenland (daar ligt de piek tussen 15 en 20 jaar).
Geslachtsziekten zijn infectieziekten, zoals griep en paratyfus dat ook zijn. Ze verspreiden zich echter niet zoals die ziekten via druppels in de uitademingslucht of ontlasting. Maar ze verspreiden zich via nauwe contact tussen slijmvlies van verschillende personen of via de huid vooral wanneer die defect is. Slijmvlies zit zowel op de geslachtsorganen — op de eikel en in de schede — als in de mond en keel, maar ook in de darm. Ieder ziekteverwekkend micro-organisme heeft zo zijn eigen plaats waar het het beste groeit. Het ene in de darm, of in de longen, het andere in de slijmvliezen van de keel of de schede.
Bij ieder nauw contact tussen die slijmvliezen kan men de betreffende micro-organismen overbrengen. Geslachtsziekten beperken zich dan ook niet tot wat men wel de geslachtsorganen noemt en worden ook niet alleen door het geslachtsverkeer in engere zin (neuken) overgebracht. Geslachtsziekte is dan ook eigenlijk een te beperkte term.
TABOE
Bij alle hetero- of homoseksuele contacten, waarbij penis of schede, maar ook die waarbij mond, neus of anus betrokken zijn, kunnen dergelijke infecties overgebracht worden. Zelfs via « vingeren » of « elkaar masturberen » kan men besmetten en besmet worden.
Het risico is groter bij het vrijen met mensen die men niet (zo goed) kent, of bij snelle wisselingen van vriend of vriendin. Je loopt dan een grotere kans ongemerkt iets op te lopen en ook het zelf verder te verspreiden. Het uit de wereld helpen van allerlei misverstanden en vooroordelen, het opruimen van taboes zou waarschijnlijk al een hele vooruitgang zijn in de bestrijding van deze seksueel overdraagbare aandoeningen. Want een heleboel mensen die wel vaag vermoeden dat ze iets onder de leden hebben denken dat het vanzelf wel weer overgaat.
In het begin merk je er namelijk weinig van. Je hebt nauwelijks last. En je denkt dat dat beetje gelige afscheiding uit je penis, dat beetje pijn bij het plassen, of dat zweertje (dat niet eens pijnlijk is) vanzelf wel weer weggaat. « Vanzelf » of door goed wassen. Maar dat is meestal een pijnlijke vergissing die je op den duur lelijk kan opbreken.
Je loopt een groot risico dat het later erger wordt, moeilijker te genezen is en dat je de ziekte verder verspreidt. Wat dat betreft is het gewoon handiger bij onzekerheid je toch te laten onderzoeken, want aan de andere kant is nu ook weer niet iedere afscheiding een « druiper » en niet ieder zweertje is « syf ». Je kunt je dan tenminste terecht gerust laten stellen, in plaats van zelf te doen alsof er niets aan de hand is.
VOORKOMEN
Goed wassen met zeep na seks of direct gaan plassen heeft nauwelijks zin. Het is wel goed dat je je eikel en je kruis goed wast, vooral ook vóór dat je gaat vrijen. Maar het voorkomt geslacntziekten niet. Het gebruik van condooms doet dat tot op zekere hoogte wel, maar natuurlijk alleen voorzover het gaat om het bedekte contactoppervlak.
Alhoewel veel wordt geopperd dat deze ziekten ook via handdoeken, drinken uit een besmet glas, w.c’s of het schudden van de hand kunnen worden overgebracht, is dat toch onwaarschijnlijk. Daarvoor zijn de betrokken micro-organismen over het algemeen te kwetsbaar. Ze overleven het verblijf buiten het menselijk lichaam niet.
Voorkomen van geslachtsziekten is bij vrij en intensief seksueel verkeer erg moeilijk. Het belangrijkst is de snelle opsporing, het zich vlot naar de dokter begeven, het nagaan en onderzoeken van eventueel besmette contactpersonen en het goed onder controle blijven na behandeling.
Vaccinatie, zoals die tegen een heleboel infectieziekten al wel bestaat, bestaat er tegen geslachtsziekten nog niet.
Wie nog meer wil vernemen, kan o.a. de Infolder van Info-jeugd aanvragen (Kortrijksepoortstraat 98, 9000 Gent) of de brochure van de Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (Tervurenlaan 62, 1040 Brussel).

Referentie
Ronny De Schepper, Vakantieliefjes? Opletten voor geslachtsziekten!, De Rode Vaan nr.29 van 1981

P.S. Over de foto (die uiteraard niet in De Rode Vaan is verschenen): Pia Zadora heeft zeker geen geslachtsziekte (allé, dat dénk ik toch niet) maar ik vind het gewoon een zeer mooi vakantiekiekje waar ik nergens anders plaats voor heb gevonden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.