Vandaag is het 65 jaar geleden dat The Platters met “My prayer” op nummer één stonden. En het belang daarvan zou dan zijn dat het de eerste keer was dat een zwarte groep de “algemene” hitlijst aanvoerde en dus niet enkel op R&B-lijsten (met dank aan Raymond Thielens).

De groep werd in Los Angeles opgericht door Herb Reed en had grote hits in hun thuisland de Verenigde Staten en in het buitenland. Hun grootste hit was The great pretender. In de beginjaren van de groep bestond deze alleen uit mannen. Een aantal jaren later werd Zola Taylor de nieuwe zangeres. Zij was een van de eerste zangeressen in een rhythm-and-bluesband (*) in de jaren vijftig. In 1964 werd ze opgevolgd door Barbara Randolph, die een jaar deel uitmaakte van de groep.

In 1960 verliet Tony Williams de groep om een solocarrière te beginnen. Daarna nam tenorzanger Sonny Turner zijn plaats in. De platenmaatschappij weigerde deze nieuwe bezetting te erkennen en bracht daarom oud materiaal uit totdat het contract afliep. Vervolgens stapten ook de andere leden op om elk hun eigen versie van de Platters op te richten; daarbij verenigden Taylor, Robi en Lynch zich in The Original Platters met Johny Barnes als leadzanger. In 1969 stapte Reed als laatste op. Hij begon eveneens zijn eigen Platters onder licentie van Five Platters Inc. De vervangers volgden dit voorbeeld waardoor er een wildgroei ontstond aan Platters-groepen. Herb Reed, het laatste nog levende lid van de oorspronkelijke Platters, kocht uiteindelijk de naamsrechten terug, kort voordat hij begin juni 2012 overleed. (Wikipedia)

(*) Ik ben het wel niet eens met deze benaming door Wikipedia gegeven. Ik zou het eerder een doowop-groep noemen. (RDS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.