Amper één dag nadat de Canadees Alex Stieda zijn gele trui heeft moeten inleveren, heeft de Amerikaanse 7-Elevenploeg opnieuw reden om te juichen: Davis Phinney wordt immers ritwinnaar in Liévin. En nu begint de verwarring: op de Historical Data-pagina van Wikipedia staat dat dit de eerste Amerikaanse overwinning in de Tour is, maar op de Wikipedia-pagina van Davis Phinney zelf staat dat het de tweede keer is dat een Amerikaan als eerste over de meet gaat. Er staat evenwel niet bij wie dan wel met deze eer gaat lopen. Zelf zou ik het ook niet weten, dus daarom hou ik het er maar op dat het wel degelijk Davis Phinney is die de eer toekomt (*).

Phinney zou een jaar later nog een rit winnen in de Tour. In 1983 was hij gehuwd met collega-wielrenster Connie Carpenter en uit dit huwelijk kon niet anders dan een schitterend renner voortkomen: Taylor Phinney. Helaas werden de toekomstdromen van Taylor zwaar gehypothekeerd door een ernstige val in het Amerikaans kampioenschap van 2014. Maar zo mogelijk is vader Davis er nog veel erger aan toe. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en volgens Wikipedia gaat het helemaal niet goed met hem…

De uitslag van de derde etappe Lavallois-Liévin:
1. Davis Phinney en 5h45’31”
2. Boeve
3. Dill-Bundi
4. Mottet
5. Van Eynde
6. Lauritzen
7. J.C.Garde
8. Biondi à 3″
9. Lemarchand
10. Vanderaerden à 5″
(De Wielersite)

(*) En toch is het niet juist. De eerste Amerikaanse ritwinnaar was Greg LeMond op 20 juli 1985. Hij won toen de voorlaatste etappe, een tijdrit van 45,7 km rond het meer van Vassivière, met vijf seconden voorsprong op zijn kopman Bernard Hinault die dat jaar zijn vijfde en laatste Tour zou winnen. De verwarring is dus wellicht voortgekomen uit het feit dat Davis Phinney wel de eerste Amerikaan was om een rit in lijn te winnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.