Volgens de website “Wreed en plezant, de marktzanger in ere hersteld” werd ’t Charelken gedanst op de wijze van “Charelken, Charelken, hangt hem met zijn kloten aan een nagelken”, een volkszang die ik me nog herinner uit mijn jeugd, maar ik heb nooit geweten dat er ook een dans bij hoorde, laat staan dat ik zou weten wat er tijdens die dans gebeurde.

Nog steeds volgens genoemde website was “’t Charelken” eigenlijk afkomstig uit Wallonië en heette het daar oorspronkelijk “Spirou”. In 1946 schreef ene Pharaon Stoquart (1889- …) “La Danse du Spirou”, maar de oudste plaatopname die men ervan kan terugvinden op YouTube dateert van een paar jaar later.

Van auteur Pharaon Stocquart weet men zeer weinig op de website Wreed en Plezant. Hij was afkomstig uit de streek rond Charleroi en schreef blijkbaar toneelstukken en operettes in het Waals dialect, zoals Dè neûr â blanc : vaudeville en 2 actes. Hij wordt ook vermeld als “directeur artistique” van de zangeres Loly Doll (alias van Augustine Coppée) die als eerste de “Spirou” op het podium zou gezongen hebben.

De legendarische Vlaamse marktzanger Tamboer, artiestennaam van Lionel Bauwens (1892-1974) bedacht er in de herfst van zijn carrière een andere tekst op, getiteld “Charelken en Marie-Lou”, maar dat werd dan in de volkse versie zoals gezegd: “Charelke, Charelke, hangt’m met zijn kloten aan een nagelke”.

“We kunnen ons moeilijk voorstellen dat de bijna pensioengerechtigde Tamboer dit lied al dansend bracht voor zijn trouw publiek op markten en pleinen,” zo schrijft Wreed en Plezant. “Misschien heeft hij het vervaardigd toen hij pas lid was geworden van de Maldegemse seniorenbond want daar zou hij naar verluidt tot op hoge leeftijd actief zijn geweest als entertainer.”

Uit het refrein kan men afleiden dat de “dans” dubbelzinnig was voor coïteren (net zoals in het geval van rock’n’roll b.v.): Chareltje, Chareltje,
kijk nu naar mij en doe met overleg!
Chareltje, Chareltje,
maar doe het goed want anders heb je pech.
Doe het weer, nog een keer,
en dan vergeet ge het zeker niet meer.
’t Is gedaan, opgelet,
want aan die dans beleeft ge nog veel pret.

Maar wat er dan precies gebeurde, tijdens die dans, daar hebben we dus het raden naar.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.