Op 26 mei 1966 waren de Beatles in de Abbey Road Studios reeds begonnen met de opnamen voor “Yellow Submarine”, maar op 1 juni werden allerlei geluidseffecten aan deze opname toegevoegd…

“Yellow Submarine” staat, zoals de meeste Beatles-nummers, te boek als een Lennon-McCartney compositie, maar Paul McCartney beweert dat het lied grotendeels zijn idee was. McCartney beschrijft dat hij het idee voor het lied kreeg terwijl hij in zijn bed lag in het huis van de familie Asher in Londen: “Ik herinner me dat ik bedacht dat een kinderlied wel een goed idee zou zijn en ik dacht aan beelden en toen kwam ik op de kleur geel, en toen op een onderzeeboot.”
McCartney had ook meteen Ringo Starr in gedachten als zanger voor het nummer en paste de melodie op hem aan. Volgens McCartney hielp John Lennon wel mee met sommige delen van de tekst, maar zijn het refrein en de melodie van zijn hand. Daarnaast beweert folkzanger Donovan dat hij de zin ‘Sky of blue and sea of green’ heeft geschreven.

Het is anderzijds volgens mij ook wel een aanduiding dat er toch méér Lennon-McCartney in de Beatlenummers zit dan louter Lennon of louter McCartney. Zo zou je kunnen verwachten dat Lennon een hekel zou hebben aan dit “kinderliedje”. Maar nee, hij heeft er zeer actief aan meegewerkt (het is b.v. zijn stem die in de laatste strofe alles herhaalt wat Ringo zingt) en ook hij waagde zich af en toe wel eens aan een dergelijk nummer (“The continuing story of Bungalow Bill” b.v.).
Op 26 mei namen de Beatles vier takes van de backing track op. John Lennon speelde akoestische gitaar, Paul McCartney basgitaar, George Harrison tamboerijn en Ringo Starr drums. Die dag werden ook de zangpartijen opgenomen, waarbij Ringo dus de lead vocals voor zijn rekening nam en John, Paul en George de achtergrondzang. Op 1 juni werden allerlei geluidseffecten aan deze opname toegevoegd. Hiervoor kregen de Beatles hulp van allerlei bekenden, zoals Brian Jones van The Rolling Stones, Marianne Faithfull, Pattie Boyd, Neil Aspinall, Mal Evans en natuurlijk producer George Martin zelf. (Wikipedia)
Toch valt er nog iets te zeggen over Yellow Submarine. In het instrumentale tussenstukje is naast het Nederlandse “Aan de stijgers !” ook in het plat Antwerps over de intercom te horen: “Mokt dadde geried zet” (= Maak dat je klaar bent). Geen idee waarom George Martin en de Fab Four juist deze scheepvaarttermen in de opname gebruikt hebben, tenzij dit iets te maken heeft met het verleden van vader Lennon… (Op de versie die werd gebruikt in de gelijknamige tekenfilm van een paar jaar later werden de meeste effecten overigens opnieuw geschrapt.)

Ronny De Schepper

00 marc de decker met yellow submarine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.