Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Oost-Vlaamse wielrenner Marcel De Mulder is gestorven.

24 marcel demulder

Eigenlijk ben ik meer vertrouwd met zijn jongere broer Frans (1937-2001), maar ik wil er hier toch even blijven bij stilstaan omdat wat ik over Marcel op Wikipedia heb aangetroffen, “appalling” is, zoals de Engelsen zouden zeggen.
Zo zijn ze bij Wikipedia al vier jaar aan zijn dood voorbijgegaan. En over zijn uitstekende plaatsen in de Tour de France (21ste in 1949, 16de in 1950, 13de in 1951, 21ste in 1954) rept men ook met geen woord.

21 marcel demulder

En men stipt b.v. wel aan dat hij in 1951 een rit won in de Dauphiné Libéré, maar dat hij in het eindklassement van die belangrijke rittenwedstrijd derde werd in 1955, daarover spreekt men niet.


Idem voor de Ronde van België. Dat hij een rit won in 1950, dat wordt vermeld, maar dat hij tot tweemaal toe op de dichtste ereplaats eindigde in het eindklassement (in 1951 achter Lucien Mathys en in 1952 achter Henri Van Kerkhove): geen woord hierover. In 1952 werd hij trouwens ook tweede in de Ronde van Duitsland, na Temsenaar Isidoor De Ryck.

Een gedachte over “Marcel De Mulder (1928-2011)

  1. Voor een mooie samenvatting van zijn carrière verwijs ik naar het boek “Groene Leeuw, de wielerploeg die de Keizer uitdaagde” van Jan De Smet en Patrick Feyaerts. Ook de carrière van Frans De Mulder staat er uitgebreid in vermeld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.