Vijf jaar geleden werd het Eurovisiesongfestival gewonnen door een Oekraïens lied dat de deportatie van de Krimtataren aankloeg (en tegelijk natuurlijk ook de “bezetting” van de Krim door Rusland: hoezo? ik dacht dat men niet aan politiek mocht doen op het songfestival?). Daarom is het toepasselijk om ook even te gedenken dat het vandaag 450 jaar geleden is dat, omgekeerd, de Krimtataren Moscou in brand hebben gestoken. Ik laat Alcide het verhaal doen…

En mai 1571 l’armée des Tatars de Crimée, des Grands et Petits Nogaï a contourné les fortifications défensives Serpoukhov sur la rivière Oka, a traversé la rivière Ugra et a pris de flanc l’armée russe forte de six mille hommes. Les sentinelles russes ont été écrasées par les Tatars. L’attaque surprise a forcé le gros de l’armée russe à reculer sur Moscou. La population rurale a aussi cherché refuge dans la capitale. La horde a dévasté les villes et les villages non protégés autour de Moscou et incendié les faubourgs de la capitale. En trois heures Moscou fut complètement brûlé. Les Tatars ont capturé 150.000 Russes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.