Terwijl de Elisabethwedstrijd voor piano volop bezig is, herdenken we vandaag ook dat het al negentig jaar geleden is dat de Belgische violist Eugène Ysaye is overleden. En het was zijn naam die in 1937 (zes jaar na zijn dood) werd gegeven aan de wedstrijd die hij van plan was te organiseren en die later bekend zou worden als de Koningin Elisabethwedstrijd. De Belgische koningin Elisabeth, bekend om haar passie voor muziek, kreeg immers vioolles van hem.

Maar Ysaye was niet enkel bekend als violist, ook als componist. Zijn achtste vioolconcerto werd destijds postuum gecreëerd door Rudolf Werthen en het Belgisch Kamerorkest. De partituur werd hem bezorgd door Ysaye’s kleinzoon, de jazz-muzikant Jack Say (pseudoniem van Jacques Ysaye). In 1995 bleek echter dat dit eigenlijk een concerto van Jack Say was, gebaseerd op een vioolkwintet van Ysaye! Jacques Say is op zijn beurt overigens de vader van Machiavel-drummer Marc Ysaye.

Eugène Ysaye heeft ook een opera geschreven, Pierre le Mineur, maar dan in het Waals dialect: Piére Li Houyeû. Het werk werd gecreëerd op 4 maart 1931, maar pas heropgevoerd door de Opéra de Wallonie (en dan nog in concertante vorm) in het najaar van 2006.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.